Linkovi

Dan vještica (31/10/02) - 2002-10-31


Danas će Sjedinjene Države obilovati duhovima. Halloween, ili Dan vještica, ako ništa drugo, na ulice će dovesti nebrojenu djecu zamaskiranu u duhove, vještice i druga zastrašujuća bića. Ti će duhovi, međutim, biti vrlo skromnih zahtjeva – bomboni i drugi slatkiši dovoljni su da ih odvrate od opsjedanja tuđih domova.

Oni drugi duhovi, - koji se ne daju podmititi slatkišima, već, prema iskazima ne uvijek vjerodostojnih očevidaca, progone sve živo oko sebe -, isto će tako danas biti znatno aktivniji nego ostalih dana u godini.

Vremena se, međutim, ako je vjerovati napisima u medijima, mijenjaju i za duhove. Dok su se ranije uglavnom pojavljivali u tajnovitim, često napuštenim kućama, ovijeni romantičnošću osame, blizine groblja i sličnih dodataka jezovitosti, u posljednje vrijeme sve više se piše o duhovima koji opsjedaju krajnje prozaična mjesta.

Lokalne novine iz mjesta Centre Hall, u Pennsylvaniji, javljaju o takozvanom, - kako su ga mještani odmah nazvali -, «kapućino davitelju», koji opsjeda mušterije i uposlenike kafića «Java Jive» u tom gradiću. Taj bi duh, kaže se, izazivao hladne žmarce kod gostiju, a uposlenici su tvrdili da osjećaju hladne prste kako ih hvataju za vrat. U prič su se uključili i vidovnjaci iz bliže okoline gradića, provevši istragu o bestjelesnom biću u kafiću. Međutim, vlasnica kafića Rose Sweeney odlučila se radije zadržati duha kao dio poslovne ponude, nego provesti egzorcizam. Čak mu je dala i novo ime – umjesto «kapućino davitelj» duh se sada zove Harry.

U saveznoj državi Virginiji, jedna od autocesta kraj Richmonda postala je poznata po svom duhu – bijeloj, providnoj spodobi Indijanca na konju, koji proganja vozače u dvije obične vozne trake, ali ostavlja na miru one koji koriste ekspresnu traku. Služba održavanja autoceste tvrdi da se duh pojavio u svibnju, točno nakon što je bila otvorena ekspresna traka.

Zlobnici tvrde da se radi o triku kojim se vozače želi navesti da se služe tom ekspresnom trakom, točnije da unaprijed, - pretplatom -, plate cestarinu. Lokalna policija, međutim, kaže da se događa upravo suprotno – ljudi sve više voze sporijim trakama, pa se čak i zaustavljaju i izlaze iz vozila jer žele vidjeti duha.

U Lewistonu, u saveznoj državi New York, mjesto gdje se zbivaju misteriozni događaji je lokalni restoran McDonalds. Kako tvrde i gosti i uposlenici, uz to što se ponekad viđa bijela spodoba starca, često se događa da iz pipaca za napitke poteče krivo piće, - recimo, mlijeko umjesto coca-cole! Tamošnji duh nikoga ne napada, ali je svejedno dovoljno zastrašujući da uposlenici ne izdrže duže od nekoliko mjeseci.

I, na kraju, vrijedi spomenuti i duha iz javne praonice. Radi se o praonici rublja u mjestu Eureka Springs, u saveznoj državi Arkansas, koja se nalazi u sklopu hotela Crescent. Tamošnji duh, - točnije, ako je vjerovati očevicima -, nekoliko duhova osjećaju posebno neprijateljstvo prema strojevima za sušenje rublja, koje redovito prevrću. U zadnje vrijeme, gosti hotela se žale da ih duhovi guraju u prolazu, a, ponekad, i otimaju nakit.

Doduše, to uopće ne škodi poslovanju hotela. Dapače, biznis im cvjeta, a ponajviše upravo u dane oko Halloweena. I, kad smo već kod dobrog biznisa, današnji dan mnoga mjesta u Americi koriste kao primjer doslovnog shvaćanja termina «duh kapitalizma». Recimo, po cijeni od više stotina dolara po noćenju iznajmljuju se sobe u kojima su nekada bila izvršena višestruka ubojstva. Neki hoteli čak posebno puštaju crvenu vodu kroz tuš i emitiraju škripajuće zvukove tokom noći, reklamirajući to kao «originalni doživljaj Noći vještica».

XS
SM
MD
LG