Linkovi

Američki program za suzbijanje konzumiranja alkohola u mladeži (26/10/02) - 2002-10-26


Nakon što je prošle godine Američka agencija za razvoj i unapređenje zdravlja izabrala Split u sklopu nacionalnog programa Hrvatske mreže zdravih gradova i predstavila ga partnerima iz New Jerseja s Medicinskog fakuteta i škole Javnog zdravlja – uz primjenu američkog upitnika koji je detektirao porast konzumiranja alkohola kod adolescenata u Splitu - program Northland pokazat će se kao pravo rješenje.

Ovaj program – čiji su autori Williams i Perry - doktori iz Minessotte iz Škole javnog zdravlja - Nacionalni Institut za prekomjerno uživanje alkohola u Sjedinjenim Američkim Državama ocijenio je vrlo dobrim, a splitskom provedbom programa koji je preveden i prilagođen lokalnom načinu življenja - želi se vidjeti kako program funkconira i u drugim kulturama. Istraživanja provedena u Splitu na uzorku od 980 ispitanika sedmih i osmih razreda te sva četiri razreda srednjih škola pokazuju kako čak 21 posto mladih prije desete godine života popije svoje prvo alkoholno piće, kaže Vesna Zec pročelnica Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu, a najnovija ispitivanja u posljednjih 30 dana pokazuju zabrinjavajuću sliku:

“23 posto je pilo najmanje 1 do 2 dana, 12 posto je pilo 3-5 dana u tijeku tih 30 dana , 7 posto je pilo 10 i više dana , a 2 posto je pilo svaki dan što u stvari pokazuje za tu životnu dob da su to tragične brojke”, zabrinuto pojašnjava socijalna djelatnica.

Northland programom namjerava se obuhvatiti školska populacija od 12 do 16 godina. U šestom razredu učenici dobijaju 4 knjižice u obliku stripova, anketa i odgovora koje obrađuju sa svojim roditeljima. U sedmom aktivnosti su vezane za rad među učenicima unutar razreda, a u osmom razredu skupine mladih se usmjeravaju na aktivnosti u zajednici.

Dijana Abatemarco je predavač sa Škole javnog zdravlja i asistent-profesor na Medicinsko-stomatološkom fakultetu u New Jerseju i podsjeća kako rezultati upitnika vođeni u Splitu pokazuju slične vrijednosti kao kod američkih adolescenata.

“Jedan od temeljnih problema kod adolescenata je usamljenost kao gubitak nade za budućnost. Obitelj je najvažnija veza u cijelom projektu Northland kojeg ćemo pokušati realizirati ovdje u Splitu zato i polazimo sa šestim razredom kada djeca imaju čvrstu vezu s roditeljima i ako pričaju zajedno i ako rade zajedno u provođenju programa onda su šanse djeteta da uživa alkohol - jako male”, kaže Abatemarco nadajući se kako će program Northland polučiti bolje rezultate u Splitu nego u SAD-u.

Ukoliko program Northland pokaže pozitivne učinke na splitskom uzorku u suradnji s Ministarstvom zdravstva očekuje se njegova provedba na državnoj razini.

XS
SM
MD
LG