Linkovi

U petak treći ovogodišnji američko-kineski summit (23/10/02) - 2002-10-23


Kineski predsjednik Jiang Zemin u petak stiže u Texas, gdje će se na ranču predsjednika Busha održati treći ovogodišnji američko-kineski summit. Na dnevnom redu razgovora dvojice čelnika bit će – izmedju ostalog – nuklearno naoružanje problematičnih država kao i problem Tajvana.

Analitičari smatraju da je predsjednik Jiang rado prihvatio poziv da na razgovore dodje na ranč predsjednika Busha zato što se odlazak u Texas uklapa u njegova nastojanja da o sebi stvori sliku državnika koji je vrlo blizak ključnim svjetskim čelnicima. S obzirom da je u pitanju treći susret u ovoj godini, načelnik uprave za Sjevernu Ameriku u kineskom ministarstvu vanjskih poslova – He Yafei – izjavio je da učestalost razgovora predstavlja dobar znak. “To ukazuje ne samo na bliskost u osobnim vezama dvojice čelnika, nego i na zrele i bliske odnose izmedju dvije zemlje".

Bliskost u odnosima zadnjih je nekoliko mjeseci bila dijelom posljedica kineske podrške američkom ratu protiv terorizma. Pa ipak, nekoliko bi kritičnih pitanja moglo staviti na kušnju nove odnose. Medju tim pitanjima su i razlike u stajalištima Kine i Sjedinjenih Država prema iračkom oružju za masovno uništavanje. Washington, naime, traži od Vijeća sigurnosti donošenje rezolucije kojom bi se odobrila uporaba oružanih snaga ukoliko Bagdad onemogući medjunarodnu inspekciju zabranjenog oružja u Iraku. Peking, s druge strane, smatra da je nužno donijeti dvije odvojene rezolucije prije no što se poduzme bilo kakva vojna akcija. S obzirom da Kina u Vijeću sigurnosti ima pravo veta, nijedna se rezolucija ne može donijeti bez njene podrške. Stoga bi predsjednik Jiang mogao biti u položaju da zatraži od Washingtona ustupke u vezi s drugim pitanjima.

Gospodin He iz kineskog ministarstva vanjskih poslova tvrdi, medjutim, da Peking nije tako nerazuman da bi tražio medjusobne ustupke. “Mi ne uvjetujemo pitanje Iraka s drugim pitanjima. Stajalište glede tog pitanja zauzimamo isključivo na temelju činjenica koje se tiču samo tog pitanja".

Irak je na kraju Zaljevskog rata obećao da će uništiti svo oružje za masovno uništavanje. Stručnjaci Ujedinjenih naroda tvrde, medjutim, da su irački čelnici lagali, te su na tajnim mjestima nastavili rad na nuklearnom, kemijskom i biološkom oružju. … I dok je pažnja Sjedinjenih Država usredotočena na irački problem, Kina ima drugi popis priorteta – ocjenjuje profesor sveučilišta Saint Louis, Tim Lomperis. “Za Kinu je, nesumnjivo, na vrhu prioritetnih pitanja – nastavak napora za ostvarivanje ciljeva na Tajvanu".

Tajvan se - da podsjetimo – politički otcijepio od kontinentalnog dijela Kine na kraju gradjanskog rata 1949.godine. Peking otada prijeti da će silom pripojiti tajvanski otok matici zemlji. Washington je, pak, obećao da će pomoći u obrani demokratskog Tajvana u slučaju da bude napadnut.

Sjedinjene Države nastavljaju prodavati oružje vlastima u Taipeu, a administracija predsjednika Busha odobrila je i prodaju suvremenog oružja, uključujući i ratne brodove. … Iako obje strane očekuju da će na summitu u Texasu razgovori o Tajvanu i Iraku biti teški, obje su strane u novije vrijeme izrazile spremnost na popravljanje atmosfere u kojoj će razgovori biti vodjeni. Daljem jačanju američko-kineskih odnosa mogla bi pridonijeti suradnja dvije zemlje glede sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG