Linkovi

CSM: 'Predsjednik Bush uspješan u prikupljanju novca za svoju stranku' (22/10/02) - 2002-10-22


Pregled pisanja američkog tiska jutros počinjemo bostonskim Christian Science Monitorom koji piše o predsjedniku Bushu kao vrlo uspješnom prikupljaču novca za Republikansku stranku. Do danas ove godine američki je predsjednik srušio sve rekorde svoje stranke prikupivši više od 140 milijuna dolara. A do izbora za Kongres 5. studenog obići će još 15 američkih saveznih država - piše Christian Science Monitor. Ono što čini ove rezultate predsjednika Busha još nevjerojatnijima jest činjenica da se sva ta aktivnost odigrava bez očigledne svijesti javnosti o tome i bez plaćanja cijene u anketama javnog mnjenja. Predsjednik Bush još uvijek uživa podršku javnosti veću od šezdeset posto - podsjeća ovaj bostonski list.

Jutrošnji New York Times piše o novoj strategiji Pentagona o borbi u gradovima. Američka vojska obučava se i usavršava plan za napad na Bagdad kojim bi se taj grad izoliralo, a potom nad njim preuzela kontrola osvajajući ili uništavajući stupove moći Saddama Husseina, ali izbjegavajući borbe od kuće do kuće u neprijateljskim ulicama. Ova strategija - piše New York Times - predstavlja značajnu promjenu američke doktrine. Od drugog svjetskog rata strategija je bila da se urbana središta izoliraju i da se udari na druge ciljeve. Danas američki vojni zapovjednici kažu da bi radije izbjegli borbe u Bagdadu i drugim iračkim gradovima koje bi mogle rezultirati u tisućama mrtvih američkih vojnika i još više poginulih civila. Međutim - piše New York Times -s Republikanskom gardom koja se ukopava oko Bagdada, možda neće imati izbora, ako se Saddam Hussein sa svojim odanim pristašama odluči na posljednji obračun. U tom smislu, američki marinci treniraju se na maketama gradova na otoku Guamu i u južnoj Kaliforniji, a obavještajne agencije obnavljaju vojne zemljovide i planove gradova koristeći satelitske fotografije.

Washington Post jutros na naslovnici donosi tekst o kamenoj kutiji, ukradenoj iz jedne jeruzelemske spilje i godinama držanoj u privatnoj kolekciji u Izraelu, na kojoj se nalazi natpis koji bi mogao biti najranije arheološko spominjanje Isusovo. Kamena kutija je zapravo kosturnica, u kakvima su se u Isusovo vrijeme držale kosti, na kojoj piše 'Jakov, sin Josipov i brat Isusov'. Kutija datira iz 60 godine naše ere. Ukoliko je ova kosturnica autentična - piše Washington Post - imat će ogromno značenje ua kršćane širom svijeta, jer bit će to prvi predmet - i jedini u prvom stoljeću - koji spominje Isusa.

XS
SM
MD
LG