Linkovi

Ministarsko vijeće EU poziva Hrvatsku na punu suradnju s Tribunalom (21/10/02) - 2002-10-21


Ovdje u Luxembourgu, svi u pressu upravo smo dočekali prvi rezultat zasijedanja ministara vanjskih poslova Europske unije - zaključke o zapadnom Balkanu. Bitno je upozoriti da je tema koju nas nekoliko novinara što izvještavamo za hrvatski medijski prostor, u ovom slučaju suradnja s Haagom, ministrima apsolutno marginalna.

Finalni prijedlog zaključaka bio je gotov tek uoči početka sastanka, doživio je izvjesne izmjene u smislu da ministri vanjskih poslova Unije sada na punu suradnju s haaškim Tribunalom za ratne zločine pozivaju sve zemlje regije i sve ih podsjećaju da je napredovanje u europskim integracijama nedjeljivo od pune suradnje s haaškim kaznenim sudom.

Većina članica Unije zastupala je ideju da se upozorenje na potrebu suradnje treba poslati svim zemljama, a ne samo Hrvatskoj koja zaravo jedina i surađuje i čija je suradnja došla pod upitnike tek u spornom slučaju Bobetko.

Europska će unija stoga pratiti kako napreduje komunikacija Haaga i Zagreba. Ministri inače “snažno ohrabruju” Hrvatsku na punu suradnju sa sudom za ratne zločine te podsjećaju – zaključcima u dlaku jednakim onima od prije mjesec dana – da je poštivanje principa međunarodnog prava bitan element bilateralnog sporazuma EU i Hrvatske.

Ponavljanje se može protumačiti i kao upozorenje Zagrebu da će se svako otezanje suradnje s Tribunalom tumačiti kao neizvršavanje obaveze prihvaćene Sporazumom o stabilizaciji i prodruživanju s EU, što u dalnjim etapama može viditi kaznenim mjerama. Za sada je, uz “snažno ohrabrenje” ostavljeno da se Zagreb i Haag dogovoraju u okvirima postjećh pravnih instrumenata temeljenih na Tribunalovom Pravilniku i Statutu.

XS
SM
MD
LG