Linkovi

Komemoracija u Hrvatskoj (12/9/02) - 2002-09-12


Godišnjica terorističkog napada na New York i Washington obilježena je sinoć i u Hrvatskoj. Američko veleposlanstvo u Muzeju Mimara održalo je komemoraciju na kojoj su bili predsjednik države Stipe Mesić i premijer Ivica Račan.

"Od 11. rujna svijet više nije isti, niti će ikad biti," kazao je na komemoraciju u Muzeju Mimara hrvatski predsjednik Stipe Mesić. Dodao je da su iz lanjskog terorističkog napada, "dogadjaja bez presedana u svjetskoj povijesti", proizašle obveze i potvrdio da je borba protiv terorizma hrvatsko trajno opredjeljenje. "Pozivam da se ta borba vodi kako protiv inspiratora i izvršitelja terorističkih napada tako i protiv njihovih dubljih korijena i uzroka. Takodjer pozivam da se ta borba vodi što je više moguće pod okriljem Ujedinjenih naroda, a svakako u punom skladu s načelima Povelje UN-a," rekao je predsjednik Hrvatske.

Hrvatsku spremnost da i dalje sudjeluje u ratu protiv terorizma medjunarodne antiterorističke koalicije izrazio je u svom govoru i premijer Ivica Račan. "Hrvatska dobro razumije osjećaj gubitka, jer je i sama prije nekoliko godina bila žrtvom agresivnog terorizma. Razumije i osjećaj nemoći, jer tada taj terorizam nije odmah bio prepoznat kao agresija," kazao je Račan.

Na pomoći i suosjećanju koju su pružili nakon 11. rujna prošle godine predstavnicima vlasti i gradjanima Hrvatske zahvalio je američki veleposlanik Lawrence Rossin. "Pružili ste nam utjehu u najtežem vremenu, kad smo je najviše trebali," rekao je američki veleposlanik. "Vjerujem," dodao je, " da su stradanja Hrvata u Domovinskom ratu izazvali posebno suosjećanje za tragediju koju je proživio američki narod". Na komemoraciji molitve za poginule 11. rujna održali su predstavnici četiri vjerske zajednice, protojerej Miljenko Popović, muftija Šefko Omerbašić, nadbiskup Josip Bozanić i rabin Kotel Da-Don.

XS
SM
MD
LG