Linkovi

Alan Greenspan upozorava na opasnost proračunskog manjka (12/9/02) - 2002-09-12


Direktor američke Središnje banke Alan Greenspan pozvao je američki Kongres da obnovi kontrolu nad potrošnjom savezne uprave, jer u protivnom prijeti proračunski manjak, te s tim povezane više kamatne stope.

******

Bivši guverner američke Središnje banke Paul Volcker je odbacio ponudu da bude direktor novoformiranog tijela koje bi nadgledalo djelatnost američkih knjigovodstvenih tvrtki. Prema novinskim izvješćima, gospodin Volcker - koji je inače vodeći kritičar računovodstvenog sektora - želi svoje vrijeme posvetiti drugim poslovima. Neki analitičar smatraju da ovaj njegov potez može predstavljati ozbiljan udarac novosnovanom tijelu, koje je američki Kongres osnovao u srpnju kako bi pomogao u obnovi povjerenja ulagača koje je bilo poljuljano skandalima u Enronu, WorldComu i drugim kompanijama.

******

Broj Amerikanaca koji se po prvi put prijavljuju za pomoć za neuposlene porasao je prošli tjedan neočekivano na 426 tisuće, što predstavlja najveću razinu u posljednjih pet mjeseci. To ukazuje da kompanije, s usporavanjem gospodarskog oporavka, i dalje otpuštaju uposlenike.

******

Trenutačni američki trgovinski manjak dostigao je rekordnu razinu od 130 milijardi dolara u drugom tromjesečju ove godine, što znači da su tijekom tog razdoblja američki kupci više potrošili na uvozne proizvode iz drugih zemalja negoli je u drugim zemljama potrošeno na američku robu.

Istovremeno strani ulagači zaradili su više na svojim investicijama u Sjedinjenim Državama negoli su američki investitori zaradili na stranim ulaganjima. Analitičari smatraju da bi se ovaj trend mogao nastaviti tijekom sljedećih mjeseci sve dok američko gospodarstvo raste po većoj stopi od drugih.

******

Očekuje se da će europska Središnja banka zadržati kamatnu stopu nepromijenjenom na najnižoj razini u posljednje dvije i pol godine. Tijekom nekoliko proteklih dana predsjednik banke Wim Duisenberg izjavljuje da su kamatne stope na prikladnoj razini sada i u bliskoj budućnosti.

Inflacija je u euro zoni premašila po prvi put u posljedenja četiri mjeseca cilj Središnje banke, a taj je da ne pređe dva posto. U međuvremenu je i Europska komisja smanjila svoja očekivanja glede gospodarskog rasta u zemljama koje koriste euro. A gospodarski rast je usporen i u Sjedinjenim Državama na koje otpada oko 20 posto europskog izvoza.

XS
SM
MD
LG