Linkovi

Račan o Piranskom zaljevu: 'Potrebno je smiriti strasti' (7/9/02) - 2002-09-07


Premijer Ivica Račan u Iloku je nazočio 35. manifestaciji Iločka berba grožđa, gdje je dao ocjenu aktualne političke i sigurnosne situaciji u državi.

Predsjednik Vlade RH Ivica Račan u Iloku je izjavio kako je za hrvatsku i slovensku stranu potrebno da smire strasti, te da se udalje od incidenata i konflikata i da zajednički definiraju kako zajednički riješiti otvorena pitanja, te je dodao:

"Vjerujem da smo na tom putu. U utorak se sastajem s kolegom , premijerom Drnovšekom koji službeno posjećuje Zagreb. U pripremi smo sastanka. Činimo što možemo da otvorimo perspektivu definitivnog rješavanja otvorenih pitanja. Nadam se da će sastanak u Zagrebu kojega ćemo imati s gospodinom Drnovšekom dati dobar prilog u tom pravcu. Račan drži da sve čini kako bi se izbjegli incidenti, te dodaje: "Oni štete jednoj i drugoj državi. Prema tome, nadam se da će i nakon utorka biti nešto jasnija perspektiva rješavanja otvorenih pitanja".

Komentirajući sinoćnji incident, napad na gradonačelnika Vukovara Vladimira Štengla, odnosna bacanje eksplozivne naprave na njegovu obiteljsku kuću. premijer Račan je izjavio kako je apsolutno riječ o kriminalnom aktu te je dometnuo:

"Svaki napad na predstavnika vlasti koji je demokratski izabran je akt koji se mora osuditi. U Vukovaru posebno. Znamo što je Vukovar. Očekujem brzu i uspješnu policijsku istragu. Komentirajući najavu predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kako će zatražiti premijerovu ostavku, Račan je izjavio: "Ako me ljubazno zatraži, ja ću mu ljubazno odgovoriti da nažalost nisam u stanju a da se strpi malo do datuma sljedećih izbora. Imamo još štošta napraviti i popraviti u Hrvatskoj."

XS
SM
MD
LG