Linkovi

Rast proizvodnje sporiji od očekivanog  (3/9/02) - 2002-09-03


Najnoviji gospodarski pokazatelji ukazuju na još uvijek razmjerno slabe trendove u ekonomiji Sjedinjenih Država. Industrijska je proizvodnja, prema danas objavljenom izvješću, u kolovozu rasla sporijim tempom od očekivanog, što upućuje na manju potražnju za nizom domaćih proizvoda.

U Japanu – cijene dionica pale su na najnižu razinu u posljednjih 19 godina.

*****

Najveći proizvođač kompjutera, korporacija IBM, će otpustiti 4 tisuće svojih djelatnika, nakon kupnje konzultantske tvrtke Pricewaterhouse, koja se među ostalim bavi i knjigovodstvenom problematikom. Još se ne zna koliko će otpuštenih djelatnika biti iz IBM-ova konzultantsko odjela, a koliko će otpuštenih biti iz Pricewaterhousea.

*****

Povjerenje talijanskih potrošača u vlastitu ekonomiju zabilježilo je u kolovozu najveći pad u prošle tri godine. To je jedan od pokazatelja da gospodarski rast u Europi posustaje. Talijansko je gospodarstvo ineče četvrto po snazi u Europi. Kako javlja agencija Bloomberg Business News, organizacije koje predstavlju talijanske potrošače vrše pritisak da se cijene mnogih proizvoda umjetno drže na niskoj razini, jer su – navodno – povećane u siječnju, nakon uvođenja eura. Vlada je prošli tjedan zbog toga zamrzla cijene struje, plina i poštanskih usluga, što ćće trajati do studenog, kada će se utvrditi nove cijene.

*****

Cijena sirovine nafte na burzi u Londonu je jutros znatno opala, što se tumači najavom iračke vlade da je spremna dopustiti povratak međunarodnih inspektora za kontrolu naoružanja. Cijena je inače – prije današnjeg pada od dva posto- bila najviša u posljednjih pet mjeseci, te iznosi nešto više od 27 dolara po barelu. Pad cijene sirove nafte smatra se pokazateljem optimizma zbog manje vjerojatnosti američke vojne akcije protiv režima u Bagdadu – ukoliko se dopusti povrtaak inspektora za naoružanje.

XS
SM
MD
LG