Linkovi

Novinarka BBC-a potvrdila da zatvorenici iz zatvora Dubrava nisu poginuli od bombardiranja (28/8/02) - 2002-08-28


Novinarka BBC-a Jackie Rowlands odlučila je svjedočiti – za razliku od brojnih kolega iz tridesetak redakcija širom svijeta koji su se obratili zahtjevom Tribunalu da se novinari oslobode obaveze davanja iskaza pred Tribunalom. O izuzimanju novinara suci će se izjasniti u dolazećim tjednima.

Rowlandsova je potvrdila ono to je prije nje govorio svjedok Krasniqi, zatvorenici u Dubravi nisu poginuli od bombardiranja kao što je to svjetsku javnost uvjeravao Beograd. Novinarka je u zatvor Dubrava stigla nedugo nakon bombardiranja NATO saveza. Sucima je ponovila ono što je napisala u izjavi, vidjela je 44 tijela u dvorištu i još 25 u jednoj prostoriji no leševi nisu imali tragove povreda povezanih sa zračnim napadom.

Za Miloševića je Rowlandsova kasnije kazala da je imala 'bizaran osjećaj' kako on uživa u oštroj verbalnoj razmjeni. Milošević je htio znati temeljem čega je svjedokinja zaključila da ljudi nisu stradali od NATO-vih bombi. "Tragovi takve smrti trebali bi se vidjeti na leševima a nisu, nisu izgledali kao žrtve bombardiranja, na tijelima nije bilo prašine".

Milošević je insistirao da ljude u bombardiranju ubija i pritisak zraka, no svjedokinja je ostala pri svom stavu. Dan ranije, svjedok, bivši zatočenik ovog zatvora, izjavio je da su uznike pripadnici vojske, policije i paramilitarci zatvarali u podrumske prostorije i potom među njih bacali bombe, a neke i strijeljali.

Novinarka Rowlands je od Miloševića dobila komplimente za objektivnost izvještavanja što je nije spasilo od izgona iz Srbije. "Mediji svjedoče o zločinima tirana i zato nam se zabranjuje pristup" - komentirala je po izlasku iz sudnice. U srijedu je svjedočila i žena kojoj su stanovnici susjednog srpskog sela pobili većinu obitelji.

Milošević je prvo sugerirao da su ubojice mudžahedini što je svjedokinja pobila, potom zaigrao na sentiment izrazivši žaljenje radi obiteljske tragedije, na što je svjedokinja oštro odvratila da joj joj to ne treba jer je njezina obitelj ubijena po optuženikovu nalogu. Predsjedavajući sudac Richard May objavio je da će radi Miloševićevog visokog pritiska svaka dva tjedna uvesti četiri radna dana stanke. Miloševićev je nadmeno popratio odluku rječima,"od vas nisam ništa tražio".

XS
SM
MD
LG