Linkovi

Gruzija između Amerike i Rusije (22/8/02) - 2002-08-22


Na Kavkazu jačaju napetosti između Gruzije i Rusije. Neposredni uzrok je činjenica da čečenski pobunjenici prelaze na teritorij Gruzije. No, postoji zabrinutost da Moskva ima i skrivene planove kada je u pitanju prilično nestabilna Gruzija, mala kavkaška država koja je neovisnost postigla nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Strateški položaj Gruzije je vrlo bitan – kroz nju će prolaziti važni naftovodi i plinovodi, kojim će ove sirovine biti transportirane s Kavkaza do odredišta u Zapadnoj Europi. Zapadni analitičari strahuju da bi Rusija mogla iskoristiti rat protiv terorizma za osvajanje većeg utjecaja u Gruziji.

Rusija sve oštrije osuđuje politiku Gruzije. Moskva tvrdi da ova zemlja nije učinila ništa da zaustavi čečenske borce, koji prelaze u Gruziju i tu nalaze utočište pred ruskim snagama. Kad napadaju čečenske snage, ruski borbeni zrakoplovi često prelaze u zračni prostor Gruzije. Vlada ove zemlje se pita koliko će dugo trajati rusko kršenje njezinog teritorijalnog suvereniteta.

Rusija širi utjecaj pod izlikom rata protiv terorizma

Ima li Rusija i šire planove, osim borbe protiv pobunjenih Čečena? Američki stručnjak za Kavkaz, Vladimir Socor, smatra da Moskva zaista ima skrivene planove kada je u pitanju povrat dominacije nad Kavkazom. U nedavnom članku koji je objavio newyorški Wall Street Journal, Vladimir Socor tvrdi da je Rusija ponudila Americi slijedeću nagodbu: nećemo se opirati vašem napadu na Irak, ako vi pristanete na našu vojnu intervenciju u Gruziji. “Ionako se radi o ratu protiv terorizma” – tvrde dužnosnici ruske vlade.

Rat protiv terorizma već služi kao izlika za napade na Čečeniju, kaže Paul Hanze, dugogodišnji analitičar prilika na Kavkazu. "Ruski predsjednik Putin vrlo je brzo iskoristio priliku koju mu je pružio američki rat protiv globalnog terorizma. Putin je jednim od najvećih terorističkih problema proglasio Čečeniju. Prema njemu, tu Rusija ima pravo poduzeti iste mjere kakve je Amerika poduzela u Afganistanu, protiv talibana."

Hanze: Rusija želi destabilizirati Gruziju

Kada bi Rusija postigla mir u Čečeniji, prestali bi i problemi s Gruzijom, smatra Paul Hanze. No, ruske ambicije idu dalje od Čečenije, one su usmjerene ka destabilizaciji Gruzije. Zato Moskva podržava separatiste u Abhaziji i Južnoj Osetiji, koje su dijelovi Gruzije, a sumnja se da je bila i umješana u pokušaje ubojstva gruzijskog predsjednika Edvarda Ševarnadzea – kaže Paul Hanze.

U tu svrhu – dodaje on – Moskva je pripravna angažirati i neke prilično neočekivane saveznike: "Rusija održava veze s raznim nezadovoljnicima u Gruziji. prilično paradoksalno, to su pristaše bivšeg predsjednika Zvijada Gamsakhurdije, koji je protjeran s vlasti još 1992. godine. Gamsakhurija je svojevremeno bio veliki protivnik Rusije, mnogo veći nego što su današnji gruzijski vlastodršci."

Socor: Pentagon je avangarda američkog angažmana na Kavkazu

Vladimir Socor napominje da mala Gruzija Rusiji teško može nanijeti neku štetu. Vojska joj je gotovo razoružana, od kako su se povukle sovjetske postrojbe. Gruzija je nedavno primila izvjesnu američku vojnu pomoć – u nju je stiglo oko 150 pripadnika specijalnih postrojbi američke vojske, takozvanih zelenih bereta.

O značaju tog poteza Washingtona Vladimir Socor kaže: "Pentagon predstavlja avangardu američkog angažmana na južnom Kavkazu, pogotovo u Gruziji. Na taj se način pokazuje da je Americi stalo da u tom dijelu svijeta ima izvjestan utjecaj. Tu je program “opremi i obuči”, koji vode zelene berete, za pripadnike gruzijskih specijalnih postrojbi. Oni bi se ove jeseni mogli pozabaviti problemom čečenskih pobunjenika koji prelaze na gruzijski teritorij."

Kako će se na tom, razmjerno malom prostoru, ruski, američki i gruzijski vojnici međusobno ophoditi – ostaje da se vidi. Na kocki su prilično značajni geostrateški interesi.

XS
SM
MD
LG