Linkovi

Julia Child - žena koja je Amerikance naučila kuhati (15/8/04) - 2002-08-21


Dugo hvaljena kao žena koja je Amerikance naučila kuhati - i uživati u tome! - Julia Child je postala službena nacionalna ikona! Njezina je legendarna kuhinja postavljena u Nacionalnom muzeju američke povijesti, jednom od muzeja Smithsonian, u Washingtonu.

«Nemam riječi kojima bi izrazila koliko me raduje što doslovce otvaram vrata moje kuhinje javnosti,» izjavila je prije nekoliko godina Julia Child, razvezujući vrpce ogromne pregače, koja je poslužila umjesto uobičajene «crvene vrpce» za otvaranje izložbe. Vidljivo tronuta, - ali i fizički oslabljena od tri operacije leđa, koje je prošla u posljednjih nekoliko mjeseci -, gospođa Child je dodala: «Ustvari bih željela uključiti štednjak i početi kuhati, jer sve izgleda točno kao što je bilo u mojoj vlastitoj kući.»

Julia Child, koja je prošlog četvrtka navršila 90 godina života, poklonila je svoju kuhinju muzeju Smithsonian prošle godine, kada se iz svoje dugogodišnje kuće u Cambridgeu, u saveznoj državi Massachussets, preselila u umirovljenički stambeni kompleks u Santa Barbari, u svojoj rodnoj Californiji. Doduše, skromna, kakva je bila čitavog života, nije vjerovala da njezina kuhinja zaslužuje mjesto u fundusu nacionalnog muzeja američke povijesti, ali su je dužnosnici muzeja zamolili da ju pokloni, pa je to i učinila, ne vjerujući, doduše, da bi kuhinja zaista i mogla biti izložena. Muzeji Smithsonian imaju, naime, ogromne funduse, - priča se da nema toga na svijetu što ne posjeduje barem jedan od muzeja Smithsonian -, ali je tek malen postotak fundusa izložen u postavama.

No, suprotno njezinim očekivanjima, osoblje muzeja prošlog je ljeta i jeseni detaljno fotografiralo, izmjerilo, skiciralo i katalogiziralo njezinu kuhinju. Potom, u prosincu, ona je bila zapakirana u pedesetak velikih kutija i poslana u Wshington. Od siječnja, pa do ljeta, ona je iznova, do posljednjeg detalja, sastavljena na prvom katu Nacionalnog muzeja američke povijesti,gdje će ostati izložena do veljače 2004. godine.

Posjetitelji muzeja moći će vidjeti svaku pojedinost i svaki komad pribora koji je Julia Child koristila u većini svojih televizijskih serija, bilo sama, bilo s najpoznatijim kuharima Amerike i svijeta. Kustosi muzeja smatraju da nema boljeg načina na koji se može pokazati da je kuhinja zaista središte kućanstva i srce svake obitelji.

Smithsonian nije prvi muzej koji odaje počast Juliji Child. Njezina fotografija, iz vremena kada je kao mlada činovnica radila za Ured strateških službi, - predšasnika današnje CIA -, na Ceylonu, - današnjoj Sri Lanki -, izložena je u novom Međunarodnom muzeju špijunaže, u Washingtonu.

Julia Child se zaposlila u Uredu strateških službi nakon što je diplomirala na koledžu Smith, 1930, i provela nekoliko godina u kratkotrajnim poslovima u raznim kompanijama u Washingtonu. Posao ju je odveo na Ceylon, kasnije i u Kinu, gdje je upoznala i udala se za Paula Childa, također djelatnika OSS-a, kako je skraćeno nazivan Ured strateških službi. Upravo ih je njegov premještaj odveo u Pariz, četrdesetih godina, što je, na koncu, rezultiralo povijesnim posljedicama po američko kulinarstvo.

Današnja legenda kulinarstva, naime, u to vrijeme uopće nije znala kuhati. U Parizu je, stoga, upisala tečaj kuhanja, a, nakon toga, kako se ono kaže, sve ostalo je povijest. Bila je više nego dobra učenica na polju francuske kuhinje, ustvari toliko dobra da je 1961. godine objavila svoj prvi kuharski priručnik, «Mastering the Art of French Cooking, prvi dio». Nakon toga, drugi dio istog naslova pojavio se 1970, a slijedilo ih je još 11 kuharskih priručnika.

Zvijezdom su je, međutim, učinile televizijske serije. Prva, naslovljena «Francuski kuhar», počela se emitirati 1963; posljednju je snimala još prije par godina. U međuvremenu, i ona i dobro kuhanje postali su poznati praktički svakom Amerikancu i Amerikanki. Bez nje, kako je izjavio jedan slavni kuhar, Amerikanci bi još bili u mračnom srednjem vijeku kulinarstva.

XS
SM
MD
LG