Linkovi

Vodeni val ide Dunavom prema Hrvatskoj i Srbiji (20/8/02) - 2002-08-20


Vodeni val Dunavom se iz Budimpeste spusta prema Hrvatskoj i Srbiji. U srijedu navecer ocekuje se u baranjskom selu Batini gdje je vec presao granicu od sest i pol metara. Batinu ce danas posjetiti premijer Ivica Racan i zapovjednik Glavnog stozera Oruzanih snaga, general Petar Stipetic.

Najveci vodostaj Dunava kod mjesta Batina u Baranji ocekuje se za dva dana, ali u Hrvatskom hidrometeroloskom zavodu procjenju da Dunav nece prijeci 750 centimentara kada se proglasavaju izvanredne mjere obrane od poplave. "Maksimalan vodeni val od oko 735 centimetara ocekujemo sa srijede na cetvrtak," kazao je za Glas Amerike Dusko Trninic, pomocnik ravnatelja Hidrometeroloskog zavoda.

Vikend naselje na Zelenom otoku kod Batine u Baranji vec je poplavljeno, ali vodeni udar u srijedu navecer ne bi trebao poplaviti i Batinu utvrdjenu visokim nasipima. Oko cetiristo metara prostora nepokrivenih nasipom Hrvatska je vojska zastitila pjescanim vrecama. Dunav se jucer prijepodne izlio i kod Aljmasa gdje se voda, presavsi na nekoliko mjesta cestu, priblizila kucama.

Obrambeni nasipi u hrvatskom toku Dunava mogu izdrzati vodostaj do osam metara visi od uobicajenog. "Ne bi trebalo biti problema, ali uvijek postoji mogucnost da na nekom mjestu popuste nasipi, ili stari, ili novi gradjeni od pjescanih vreca," kaze Trninic. Iako su Dunav i Drava u stalnom porastu vrlo je mala vjerojatnost da se ponove katastrofalne poplave iz 1965.

"Od tada, u tih 37 godina, gradjene se obrambene linije koje su malo zapustene, u ratu se nasipi nisu mogli obnavljati i ne znamo tocno u kakvom su stanju, ali vjerujemo da je sve u redu," kaze pomocnik ravnatelja Hrvatskog hidrometeroskog zavoda.

Vodostaj Drave kod Osijeka jucer je bio nesto nizi od 350 centimetara, i iako stanje nije alarmantno u gradu ce se proglasiti redovne mjere obrane od poplave. "Ugrozena je lijeva obala rijeke, Zoloski vrt i Kopakabana, sportsko rekreacijski centar. Tu se vec voda malo i izlila i narednih ce se dana sigurno izlijevati. Ali voda ne prijeti stambenim objektima, a desna je obala sigurna," kaze Trninic.

U narednih tjedan dana u Hrvatskoj se ne ocekuju oborine, i nakon sto vodeni val prodje Dunav i Drava krajem tjedna pocet ce se povlaciti. U Hidrometeroloskom zavodu procjenju da ce stete za hrvatske prilike biti velike, ali ipak beznacajne u odnosu na one koje su poplave prouzrocile u Njemackoj, Ceskoj i Slovackoj.

XS
SM
MD
LG