Linkovi

"Nova ranjivost predsjednika Busha" (11/8/02) - 2002-08-11


"Washington Post” bavi se na naslovnici – kako kaže naslov – “novom ranjivošću predsjednika Busha". Prema pisanju washingtonskog dnevnika, predsjednik i dalje uživa veliku popularnost u javnosti, no sada se počinje javljati zabrinutost oko njegovog pristupa rješavanju ekonomskih problema. Predsjednik – piše “Post” – više nema auru nepobjedivosti koja ga je okruživala prije samo nekoliko mjeseci, a to je pak dalo novi ton dolazećim kongresnim izborima u studenome i potaknulo demokrate da počnu ozbiljnije kritizirati ranije nedodirljivog predsjednika.

A kako na to gledaju prosječni Amerikanci? Kako piše “Post” nedavna Gallupova anketa pokazala je da predsjednika i dalje podržava zavidnih 69 posto Amerikanaca, odnosno, deset posto više nego prije godinu dana. Međutim, u istom je razdoblju pao broj onih koji vjeruju da je predsjednik u stanju riješiti ekonomske probleme u zemlji.

“New York Times” posvećuje opsežan članak porastu cijena zdravstvene zaštite u Sjedinjenim Državama u proteklih nekoliko godina. Ovo poskupljenje – upozoravaju stručnjaci – moglo bi imati visoku ljudsku cijenu. Naime, visoke cijene predstavljaju prilično dodatno opterećenje za poslodavce i radnike, koji moraju apsorbirati poskupljenje. Uz to, zbog loše ekonomske situacije može se očekivati da će broj ljudi bez zdravstvenog osiguranja sve više rasti. Samo prošle godine, više od dva milijuna Amerikanaca ostalo je bez zdravstvene zaštite nakon što su otpušteni s posla. Porast cijena može se dijelom pripisati naglom napretku medicine i sve većem broju starijih osoba u ukupnom stanovništvu – piše njujorški dnevnik.

XS
SM
MD
LG