Linkovi

Bijela kuća osniva stalni Ured za globalnu komunikaciju (30/7/02) - 2002-07-30


Christian Science Monitor piše da društvene elite u arapskim zemljama imaju sve bolje mišljenje o čelnicima al-Qaide. “U mnogim arapskim zemljama, gotovo 11 mjeseci nakon rujanskih napada na Sjedinjene Države, postoji stalan trend prema povijesnom revizionizmu koji čelnike al-Qaide promovira kao dobre, a američke dužnosnike kao loše momke”. To pokazuje, piše Christian Science Monitor, da je rat za javno mnijenje daleko od kraja.

Na ovu temu kao da se nastavlja izvješće Washington Posta koji na naslovnoj stranici donosi naslov: “Bush će osnovati stalni ured za oblikovanje američkog imidža u inozemstvu”. Ured za globalnu komunikaciju bi, prema pisanju Posta, trebao biti uspostavljen i funkcionalan do jeseni, a njegov čelnik imat će status predsjednikovog savjetnika. Začetnica ideje o osnivanju takvog ureda jest bivša savjetnica predsjednika Busha, Karen Hughes, koja će unatoč povlačenju iz Bijele kuće i povratku u Teksas biti i dalje uključena u operacije novog ureda, ističe Washington Post.

New York Times upozorava da bi mogući američki napad na Irak mogao imati značajne posljedice na američku ekonomiju jer bi Sjedinjene Države morale snositi većinu troškova takve akcije i nositi se s vjerojatnim rastom cijene nafte te drugim poremećajima na tržištu. Times ističe da je rat u Perzijskom zaljevu prije 11 godina koštao Sjedinjene Države i saveznike 60 milijardi dolara te potaknuo ekonomsku recesiju uzrokovanu dijelom i rastom cijene nafte. Tada su saveznici pokrili gotovo 80 posto troškova, navodi New York Times, a danas se američka vlada suočava s mogućnošću da sama financira takvu akciju i njene posljedice.

I dok se tržišta dionica u Sjedinjenim Državama, kako se čini, polako oporavljaju od niza računovodstvenih skandala, USA Today donosi rezultate novog istraživanja javnosti iz kojeg je vidiljivo da spomenuti niz skandala povećava izglede demokrata na predstojećim kongresnim izborima. Prema anketi 42 posto ispitanika vjeruje da bi demokrati bili bolja stranka za određivanje ispravnog ekonomskog smjera zemlje, a 37 posto drži da su to republikanci. Podrška načinu na koji predsjednik Bush obavlja svoje dužnosti iznosi 69 posto, međutim, u odnosu na ranija istraživanja uočljivo je da nastavlja padati.

I na kraju ponovno New York Times koji najavljuje da bi gradske vlasti mogle proširiti natječaj za idejna rješenja ponovne obnove prostora na kojem su se nekada nalazili neboderi Svjetskog trgovinskog centra. Podsjetimo nedavno je predstavljeno šest rješenja, a prema novoj inicijativi natječaj bi se otvorio i za manje arhitektonske tvrtke, kao i za strance.

XS
SM
MD
LG