Linkovi

Suđenje Miloševiću: Iznošenje dokaza za zločine u Hrvatskoj i BiH počinje 30. rujna (25/7/02) - 2002-07-25


Počevši sa 30. rujnom Tužiteljstvo bi trebalo početi izvoditi dokaze I svjedoke po preostalim dijelovima optužnice protiv Slobodana Miloševića, "hrvatskom" i "bosanskom", s tim da će čitav posao morati biti zaključen do 16. svibnja iduće godine, odlučilo je sudsko Vijeće. Vijeće se bavilo i pitanjem Miloševićevog zdravlja.

Bude li ga poslužilo zdravlje – u što je, pozivajući se na liječnički izvještaj ozbiljno posumnjalo sudsko Vijeće III haaškog Tribunala za ratne zločine – Slobodan Milošević suočit će se s preostalim dijelovima optužnice, "hrvatskim" i "bosanskim" od 30. rujna.

Ovo je objavio predsjednik sudskog Vijeća III Richard May. Suci su se dogovorili da će iskaze, kao i u "kosovskom" dijelu optužnce, dati manje svjedoka optužbe nego što su to u Tužiteljstvu namjeravali. Za sada, očekuje se iskaz 71 svjedoka za hrvatski i 106 svjedoka za bosanski dio optužnice, iz čega slijedi da bi se uz sadašnji, dosta intenzivan tempo rada, i pod uvjetom da Milošević ostane u dobroj kondiciji, posao Tužiteljstva završio do 16. svibnja, dana do kojega se mora završiti postupak podnošenja dokaza.

Svjedoci za slučaj Hrvatska izredali bi se do konca ove godine, predviđa Tužiteljtvo. Suci su se rukovodili zdravorazumskom matematikom da bi originalni broj svjedoka, 275 za oba dijela optužnice, značio produženje dokaznog dijela procesa na dvije do dvije i pol godine.

Milošević se u sudnici ponašao različito od zabrinjavajućeg zdravstvenig biltena kojim su se pozabavili suci. "Sjetili ste se deset godina poslije svega da mi sudite za Hrvatsku", kazao je. Potom su njegovi istupi začinjeni primjedbama o ilegalnom sudu koga on ne priznaje. Prema riječima predstavnika Tužiteljstva Geoffreya Nicea, Tužiteljstvo slučaj Hrvatska i Bosna namjerava iznijeti kao jedan, povezan predmet.

Na povezanost, inače, upućuje i opširan rezime dokaza Tužiteljstva ranije proslijeđen sudskom Vijeću III, te Miloševićevim pravnim zastupnicima koje on ne priznaje, kao što ne priznaje ni Tribunal.

Glavna je vijest dana iz haaške sudnice ipak bila zabrinjavajuće Miloševićevo zdravstveno stanje. Sadašnji intenzitet rada ugrožava optuženikovo zdravlje do mjere da mu prijeti srčani udar, izvijestili su liječnici.

Milošević je ponovno glumio žrtvu "nelegalnog suda", odbacujući sve ponude predsjedmika sudskog Vijeća da potraže modus u kome bi se održao ritam suđenja ali bez posljedica po Miloševićevo zdravlje.

Sudac May je predlagao imenovanje pravnih zastupnika – Milošević je to odbacio jer ne priznaje sud.

XS
SM
MD
LG