Linkovi

U promišljanju anti-terorističke strategije, 'na kocki je mnogo toga' (25/7/02) - 2002-07-25


Kongres je sve bliže usvajanju zakonskog prijedloga o osnivanju novog Ministarstva domovinske sigurnosti. Kako s Capitol Hilla izvješćuje Dan Robinson, Zastupnički dom o ovom prijedlogu raspravlja danas, a Senat već radi na svojoj verziji iste zakonske mjere.

Teroristički napadi od 11. rujna nisu samo potencirali domoljublje Amerikanaca, već su ih pripremili i za dugi rat protiv terorizma. Isto su tako pokrenuli slijed događaja koji će dovesti do najveće reorganizacije savezne vlade od 1947., kada je predsjednik bio Harry Truman.

Kako je u nedavnom govoru kazao predsjednik Bush, na kocki je mnogo toga: "Stoga sam pozvao Kongres da mi se pridruži u stvaranju jedinstvenog, stalnog Ministarstva domovinske sigurnosti, čija će glavna misija biti zaštita domovine."

Novo ministarstvo upošljavat će i do 170 tisuća ljudi. U njemu će biti ujedinjeni svi ili pojedini dijelovi 22 različite vladine agencije.

Čak i bez Središnje obavještajne agencije CIA-e i Saveznog istražnog ureda FBI-a, koji ostaju samostalni, obujam reorganizacije prilično je zabrinuo pojedine zakonodavce. Brojni kongresni odbori prate pojedine vladine agencije, njihove proračune i poslovanje. Na čelu tih odbora su i demokrati i republikanci. Politički interesi igraju važnu ulogu u razvijanju svakog zakonskog prijedloga, a pogotovo kada se previđa velika reorganizacija.

U svjedočenju pred posebnim odborom zaduženim za sastavljanje zakonskog prijedloga o osnivanju novog ministarstva, primjerice, demokratska zastupnica Nancy Pelosi branila je demokrate od optužbi da stranačke interese pretpostavljaju potrebama sigurnosti zemlje.

Iznoseći svoju strategiju domovinske sigurnosti, predsjednik Bush jasno je dao do znanja da želi vidjeti velike promjene. Napadi od 11. rujna i kasnija otkrića o obavještajnim propustima jasno su pokazali da treba poboljšati suradnju i komunikaciju među obavještajnim agencijama.

Glavne ciljeve nove strategije Kongresu je predstavio direktor Ureda za domovinsku sigurnost Tom Ridge: "Ministarstvo domovinske sigurnosti će ujediniti kapacitete domovinske sigurnosti, dati im zajednički cilj i isti smjer. Uspostavit će se jasne linije zapovijedanja i odgovornosti."

Kongres uglavnom pokazuje namjeru da odobri zahtjev predsjednika Busha, no ipak inzistira da se u njega uvedu neke promjene. Zakonodavci, na primjer, žele da Obalna straža ne bude uključena u novo ministarstvo. Neki, pak, vjeruju da administracija pokušava Kongresu oduzeti tradicionalnu “moć novčanika”.

Demokratski zastupnik David Obey usporedio je ovu situaciju s privatnim kompanijama koje ne poštuju upute svoje uprave: "Mnoge su američke korporacije u velikim nevoljama jer je njihova uprava ostala bez mogućnosti da kontrolira direktore. Takvu grešku ne smijemo ponoviti u saveznoj vladi."

Iako se očekuje da će zakonodavci iz obje stranke predsjednikovom prijedlogu dodati niz svojih amandmana, svi se, kako se čini, slažu da bi novi zakon trebao biti upućen na potpisivanje predsjedniku do 11. rujna, odnosno, do prve godišnjice terorističkih napada.

XS
SM
MD
LG