Linkovi

Dilema malih dioničara: Prodati ili čekati? (24/7/02) - 2002-07-24


S obzirom da vrijednost dionica na Wall Streetu neprestano pada, ulagači koji investiraju razmjerno male svote novca sučeljeni su s teškim izborom. Trebaju li dionice koje imaju prodati što prije ili se izložiti opasnosti još većih gubitaka, čekajući da se tržište oporavi?

Kathy Renaud odlučila je ljetne praznike provesti u New Yorku. Ova 61-godišnja učiteljica iz Ohia kaže da time želi pomoći gradu koji se još uvijek oporavlja od posljedica terorističkih napada od 11. rujna. Iako u New Yorku troši kao pravi turist, kod kuće je vrlo oprezna s novcem. Zajedno sa suprugom, počela je novac koji odvaja za "crne dane" čuvati na bankovnom računu, umjesto da ga ulaže u dionice. Kako kaže, brine za svoj mirovinski fond, koji zbog pada vrijednosti dionica i sam gubi na vrijednosti:

"To će svakako utjecati na moju mirovinu. Moram se penzionirati u sljedećih pet godina. Ako dionice nastave padati, neće mi ostati mnogo od mirovinskog fonda. No, i tako nisam u dionice uložila veća sredstva."

Za sada, gospođa Renaud čeka da se burze oporave i neće prodavati svoje dionice.

Ekonomist William Dudley iz njujorške investicijske tvrtke Goldman Sachs kaže da se većina malih ulagača ponaša upravo poput gospođe Renaud, unatoč velikim fluktuacijama na burzama: "Većina ulagača, kako se čini, ulaže u dionice dugoročno. Mislim da je to pametan pristup. Ne treba mijenjati strategiju ulaganja zbog slabosti na burzama, koja bi mogla biti samo privremena."

No, nisu svi tako strpljivi. Niz poslovnih skandala, uključujući nedavni bankrot telekomunikacijskog diva WorldComa izazvao je nagli val prodaje dionica, koji traje već dva tjedna. Kako se ulagači pokušavaju riješiti dionica, industrijski prosjek Dow Jones pao je na najnižu razinu u posljednje četiri godine.

Lou Colasanti, koji trenutno radi za gradsku upravu New Yorka, kaže da je davno prije sadašnje krize izgubio povjerenje u Wall Street. "Prije nekoliko mjeseci riješio sam se svih svojih dionica. Radio sam za burzovne mešetare i znao sam što nam slijedi, pa sam nakon napada od 11. rujna sve prodao."

Činovnik George, koji radi na samoj burzi, nije bio te sreće. Kako kaže, više ga ne brinu burzovni potresi, jer više nema što izgubiti. Ovaj 28-godišnjak izgubio je 100 tisuća dolara, koje je investirao u dionice tehnoloških kompanija. Ulagačima poručuje sljedeće: "Ulažite u dionice, ali pri tome ne budite pohlepni. Povucite se s tržišta na vrijeme."

Financijski stručnjak William Dudley iz Goldman Sachsa kaže da ulagači poput Georgea ne slijede prvo i osnovno pravilo burze: "Kada ulažete, imajte na umu da vaš novac mora biti uložen u različite stvari. Ne smijete se – da tako kažem – kladiti na samo jednog konja."

Drugo – ističe gospodin Dudley – ulaganja za mirovinu trebaju biti dugoročna, što znači da treba pretrpjeti povremene potrese na financijskim tržištima. Jedan mali ulagač, čija je mirovina uložena u dionice njegovog poslodavca, avio kompanije American Airlines, kaže da više i ne gleda izvode sa svojeg mirovinskog računa: "Ne pratim svoj mirovniski fond jako pažljivo. Nadam se da će mu na kraju vrijednost ipak ponovno porasti. Zato ga uopće ne diram, niti me njegov pad posebno brine."

Mnogi nervozni ulagači ipak ističu da su zadovoljni što barem imaju posao, s obzirom da gospodarska kretanja predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost.

XS
SM
MD
LG