Linkovi

Tko će snositi odgovornost za najnovije burzovne potrese? - 2002-07-21


Zabrinutost javnosti zbog gospodarske situacije našla se danas i na naslovnici “Washington Posta”. Glasači bi – piše washingtonski dnevnik – mogli uskoro početi tražiti krivce za svoje nezadovoljstvo, a to čini i demokrate i republikance prilično nervoznima. Dolazeći kongresni izbori u studenom sve su bliže, a poslovni skandali i negativna burzovna kretanja nastavljaju se iz dana u dan. S obzirom da gotovo polovina Amerikanaca ulaže u dionice, gospodarstvo i stanje na burzi eksplozivna su pitanja. Demokrati se nadaju da će odgovornost za situaciju svaliti na republikance, dok se republikanci pouzdaju u statistike, koje pokazuju da ih javnost smatra boljim u vođenju gospodarstva od demokrata – piše “Washington Post”.

"New York Times” jutros piše o sličnoj temi – padu povjerenja javnosti u Wall Street. Zahvaljujući skandalima oko Enrona, WorldComa i drugih kompanija – piše “Times” – ulagači više ne vjeruju niti direktorima, niti njihovim kompanijama. To nepovjerenje koštalo je od ožujka 2000. tržište dionica 6,7 bilijuna dolara. Analitičari strahuju da bi ovo povlačenje novca s tržišta moglo na kraju uzrokovati gore, slabljenje potrošnje, što bi moglo dovesti slabljenje gospodarskog rasta. Prema riječima jednog analitičara, ukoliko se Amerikanci sjete da je najlakše štediti ukoliko se ne troši, potrošnja bi mogla doživjeti potres kakav nije zabilježen od velike ekonomske recesije 30-tih godina – piše “Times”.

Njujorški dnevnik, inače, u svojem nedjeljnom prilogu donosi i tekst bivšeg visokog djelatnika Human Rights Watcha, koji je svjedočio u Den Haagu na suđenju Slobodanu Miloševiću. Autora članka, koji je sudjelovao u istraživanju ratnih zločina počinjenih na Kosovu, Milošević je sam unakrsno ispitivao. Milošević je – piše autor – često zalazio u digresije, u kojima je optuživao Zapad za razna zlodjela, no njegove su opaske bile namijenjene ne sudu, već nevidljivoj publici kod kuće, koja u velikoj mjeri vidi Miloševića kao herojskog borca protiv svijeta, najboljeg srpskog strijelca na Svjetskom prvenstvu.

XS
SM
MD
LG