Linkovi

Kongres raspravlja o mjerama sigurnosti u ruskom nuklearnom arsenalu (17/7/02) - 2002-07-17


Na Capitol hillu, u KOngresu Sjedinjenih Država, danas počinje rasprava o najnovijem američko-ruskom sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja. Na pitanja senatora odgovara ministar obrane Donald Rumsfeld, a za očekivati je da će se medju pitanjima naći i ona vezana za opasnost da se teroristi opskrbe nuklearnim materijalom ukradenim iz zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza. Stručnjaci još uvijek Rusiju smatraju najizglednijim izvorom za bilo kakvo zalutalo nuklearno oružje ili materijal koji završe u pogrešnim rukama.

Prema novoj bazi podataka, koju su sastavili istraživači na Sveučilištu Stanford, u saveznoj državi Kaliforniji, oko četrdeset kilograma urana i plutonija, dovoljne kvalitete da se može koristiti za nuklearno oružje, ukradeno je iz nuklearnih postrojenja u bivšem Sovjetskom Savezu tijekom proteklog desetljeća.

Jedan od istraživača na spomenutom sveučilištu je i Ljudmila Zajceva iz Nacionalnog nuklearnog cenra Kazakstana. Ona kaže kako je problem u tome da su nuklearna postrojenja na mjestima kao što su Rusija i Gruzija slabo osigurana: "Jednostavno nije zaštićeno. To se može koristiti za proizvodnju oružja. To je opasna stvar. I ako ukradete 20 kilograma tog materijala, možete proizvesti nuklearno oružje."

Tvrdnje gospođe Zajceve potvrđuje i Nacionalno vijeće Sjednjenih Država za obavještajne djelatnosti, radna skupina u koju su uključeni predstavnici raznih obavještajnih agencija američke vlade. U jednom izvješću Kongresu ove godine, Vijeće je pobrojalo nekoliko incidenata u kojima su iz ruskih instituta ukradeni materijali dovoljne gustoće i gradacije za proizvodnju nuklearnih oružja. Vjerojatno najdramatičniji od njih je pokušaj krađe 1998. godine 18 i pol kilograma visoko obogaćenog urana iz jednog postrojenja u Čeljabinsku. Ruski dužnosnici zaduženi za nuklearnu problematiku priznaju da je to više negoli dovoljno za proizvodnju nuklearne bombe. Na sreću, veći dio ukradenog materijala je pronađen. Američki dužnosnici su priopćili kako - po informacijama koje imaju na raspolaganju - nijedno nuklearno oružje ili materijal koji se može koristiti u oružju nije ukradeno i izvezeno izvan Rusije.

No Nacionalno vijeće Sjedinjenih Država za obavještajne djelatnosti kaže da je i dalje zabrinuto zbog onog što naziva 'neotkriveno krijumčarenje'. Vijeće sumnja da je bilo takvih slučajeva iako priznaje da ne zna opseg ili veličinu takvih krađa. Vladini dužnosnici i stručnjaci kažu kako su u velikoj mjeri usredotočeni na nuklearne materijale, a ne na nuklearna oružja. Oni dodaju da su u Rusiji nuklearna oružja striktno kontrolirana i osigurana, unatoč starih nepotvrđenih izvješća da nedostaju taktička portabl nuklearna punjenja.

Ta sigurnost je u izvjesnoj mjeri i rezultat toga što su Sjedinjene Države potrošile milijarde dolara kako bi se smanjila prijetnja koju predstavlja nuklearno naoružanje bivšeg Sovjetskog Saveza. Kooperativni program za smanjenje prijetnje, koji već nekoliko godina provodi američko Ministarstvo obrane, financira uništavanje raketa, bombardera i silosa, te plaća za poboljšavanje uvjeta skladištenja nuklearnih materijala. U međuvremenu većina stručnjaka i dužnosnika i dalje ostaje skeptična oko izgleda da bi teroristi zaista mogli proizvesti nuklearnu bombu.

Umjesto toga mnogi, kao što je i profesor sa sveučilišta u Salzburgu Fritz Steinhausler, također uključen u istraživanje Sveučilišta Stanford, strahuju od tzv. radiološke 'prljave bombe' koja kombinira konvencionalne eksplozive s radioatkivnim materijalima. Gospodin Steinhausler kaže da bi takva bomba zasijala strah u daleko veći broj ljudi negoli bi imala stvarnih žrtava.

"Ne brine me mogućnost da će teroristi konstruirati sofisticirano oružje i uništiti neki već grad. Brine me ako neki radioaktivni materijal padne u pogrešne ruke, iskombinira se s vrlo jednostavnim tehnikama za proizvodnju eksploziva i izazove devastirajuće psihičke posljedice u javnosti. Ja to ne bih nazvao oružjem za masovno uništavanje, već oružjem za masovno uznemiravanje."

Vlasti kažu da su njihova strahovanja pojačana terorističkim napadima na New York i Washington u rujnu prošle godine... Čelnik međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradei kaže da je ono što on naziva 'okrutnošću' ovih napada upozorilo svijet na opasnost potencijalnog nuklearnog terorizma...On kaže da stoga što radijacija ne zna za granice, zemlje moraju shvatiti kako je čuvanje i sigurnost nuklearnih materijala legitimna briga svih zemalja.

XS
SM
MD
LG