Linkovi

Politizacija biznisa i biznis politike (13/7/02) - 2002-07-13


Predsjednik George Bush ovoga je tjedna pozvao na provođenje reformi u američkom financijskom sektoru. Međutim, istovremeno su se pojavila pitanja i o nekim njegovim postupcima, dok je bio biznismen. Oporbeni demokrati pokušavaju iskoristiti ovu situaciju kako bi poboljšali izglede za pobjedu na dolazećim izborima za Kongres u studenome.

Javnost zanimaju odgovori na pitanja o zajmovima koje je predsjednik Bush dobio početkom devedesetih, dok je bio biznismen u privatnom sektoru. Kao član uprave energetske kompanije Harken, gospodin Bush je dobio niskokamatne zajmove ukupne vrijednosti 180 tisuća dolara. Te je zajmove potom iskoristio da bi kupio dionice Harkena.

U okviru svojeg plana reforme poslovnog sektora, predsjednik se ovoga tjedna založio da se upravo takvi zajmovi zabrane. U lipnju 1990., dok je još uvijek bio u upravi Harkena, gospodin Bush je prodao velik broj Harkenovih dionica. Samo dva mjeseca kasnije, kompanija je prijavila velik pad profita, a shodno tome, pala je i vrijednost njenih dionica.

Bush: Čista politika

Gospodin Bush svoju je prodaju dionica prijavio Komisiji za vrijednosnice i burzovno poslovanje znatno kasnije, no savezni istražitelji nisu pronašli nikakvih dokaza da je dionice prodao jer je, član uprave, znao da kompanija posluje s gubitkom. Danas, predsjednik kaže da je zanimanje za njegovu poslovnu prošlost – čista politika.

"To je pitanje Komisija za vrijednosnice i burzovno poslovanje već preispitala. O tome postoje dokumenti. Zaključeno je da neće trebati voditi istragu. Mislim da se danas taj slučaj pokušava politizirati" - izjavio je na nedavnoj tiskovnoj konferenciji gospodin Bush.

Klayman: Tipična washingtonska atmosfera - nitko za ništa nije odgovoran

U međuvremenu, konzervativna organizacija Judicial Watch, koja prati rad vlade, uložila je tužbu protiv dopredsjednika Dicka Cheneya. Judicial Watch se posebno zanima za razdoblje kada je gospodin Cheney bio predsjednik uprave Halliburtona, teksaške naftne kompanije, o čijoj se računovodstvenoj praksi upravo vodi istraga. I dopredsjednik Cheney i Halliburton tvrde da nisu prekršili zakon.

Međutim, predsjedatelj Judicial Watcha Larry Klayman tvrdi: "Predsjednik ne govori o tome što je, navodno, učinio dopredsjednik. Ne govori ni o tome što je radio dok je bio član uprave Harkena. Jednostavno, želi da se ta pitanja zaborave. To je tipična atmosfera Washingtona: nitko ne treba za ništa odgovarati... Radi se o varanju naroda."

Pitanja o njihovoj poslovnoj prošlosti pojavila su se u vrlo nezgodnom trenutku i za predsjednika i za dopredsjednika, koji upravo pokušavaju povratiti povjerenje javnosti u poslovni sektor. Oporbeni demokrati već naslućuju da bi im ova situacija mogla donijeti političku dobit.

Sherrod Brown, demokratski kongresmen iz Ohia upozorava: "Mnogi od nas teško mogu povjerovati da je predsjednikov kredibilitet neokrnjen. Naime, on je bio vrlo uspješan biznismen, međutim taj je uspjeh često teško objasniti.

Straub: Demokrati namirisali krv

Politički analitičari kažu da demokrati žele pod svaku cijenu pronaći nešto što će predsjednika koštati popularnosti. Predsjednik, naime, još uvijek uživa popularnost oko 75 posto Amerikanaca. Bill Straub prati politiku za izvještajnu agenciju Scripps Howard i nedavno je gostovao u programu Glasa Amerike.

"Demokrate je sve ovo što se događa vrlo ohrabrilo. Namirisali su krv i sada, s približavanjem kongresnih izbora, misle da će ipak imati izgleda da osvoje još koje mjesto u Kongresu" - kaže gospodin Straub.

Mnogi predsjednikovi pristaše među republikancima u Kongresu smatraju da će pitanje predsjednikove poslovne prošlosti ubrzo biti zaboravljeno. Više ih brine situacija na Wall Streetu kao i mogućnost da slaba ekonomija ugrozi njihov reizbor u studenome.

XS
SM
MD
LG