Linkovi

Treba li ukinuti smrtnu kaznu? (9/7/02) - 2002-07-09


Protivnici smrtne kazne nedavno su bili ohrabreni dvjema odlukama Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Sud je blokirao praksu izricanja smrtne kazne mentalno retardiranim osuđenicima. Nakon toga, Vrhovni je sud presudio da smrtnu kaznu smiju izricati jedino porote, a ne i suci. Kako će ove dvije odluke utjecati na već desetljećima vrlo živu diskusiju o utemeljenosti, pravednosti te ustavnosti smrtne kazne?

Prije godinu dana, dokumentarni film prikazan na američkoj televiziji pružio je gledateljima rijetku priliku da vide kako u stvari izgleda smaknuće u jednom američkom zatvoru.

Osuđenik pred smrt na električnoj stolici izgovara posljednje riječi – moli se Bogu, pozdravlja majku... Nakon toga, zatvorski čuvar koji sudjeluje u smaknuću opisuje samu smrt: "Prvo osuđeniku brišemo znoj s lica. Nakon toga, na glavu se stavlja kukuljica. Nastupa postupak smaknuća. U trenutku kada struja prvi put ulazi u tijelo, dolazi do silovitog trzanja mišićima..."

Međutim, pitanje je hoće li ovakvi filmovi razuvjeriti američku javnost da je dosuđivanje smrtne kazne pogrešna politika. Javnost je podržava, a u načelu je podržava i Vrhovni sud. U njemu većinu imaju konzervativni suci koji su skloni mišljenju da se država protiv kriminala najefikasnije bori strogim kaznama.

David Elliot, član Nacionalne koalicije za ukidanje smrtne kazne, zbog toga kaže: "Važno je shvatiti da Vrhovni sud neće smrtnu kaznu proglasiti neustavnom, neće je ukinuti. Za ukidanje smrtne kazne bit će potreban snažan javni pokret, koji će izvršiti jak pritisak da do toga dođe. I to od savezne države do savezne države, od jednog lokalnog zakonodavnog tijela do drugog. Smrtne se kazne nećemo riješiti ako idemo kroz sudove, već samo zakonodavnim putem."

Dudley Sharp, član organizacije Justice For All - u prijevodu "Pravda za sve" - koja promiče prava žrtava zločina, ukazuje na činjenicu da je smrtna kazna u Americi prilično popularna. Pogotovo, naglašava on, nakon 11. rujna. "Grozni zločini poput tog uvijek povećaju podršku smrtnoj kazni, koja je i inače snažna. No, podrška se nakon izvjesnog vremena ponovno ustali – Amerikanci jednostavno smatraju da je pod određenim okolnostima to pravedna kazna."

Vrhovni sud je nedavno presudio da izricanje smrtne kazne mentalno retardiranim osuđenicima predstavlja praksu “okrutnog i neuobičajeno oštrog kažnjavanja”, koju zabranjuje američki ustav.

David Elliot, koji se protivi smrtnoj kazni, upozorava da se – po mišljenju mnogih – smrtna kazna često ne provodi na pravedan način. “Zna se diskriminirati protiv određenih manjinskih skupina, osuđenici nemaju dobre odvjetnike, ponekad se na smrt osudi potpuno nevin čovjek. Kad prosječnog građana informirate o tim činjenicama, onda njihova podrška smrtnoj kazni postaje sve slabija” – tvrdi gospodin Elliot iz Nacionalne koalicije za ukidanje smrtne kazne.

XS
SM
MD
LG