Linkovi

Knut Vollebaek svjedočio o utjecaju Beograda na Knin (8/7/02) - 2002-07-08


Knut Vollebaek, prvi haaški svjedok u suđenju Miloševiću koji je dao iskaz vezan za sve tri otpužnice - kosovsku, hrvatsku i bosansku - potvrdio je snažan utjecaj Beograda na Knin.

Nekadašnji norveški ministar vanjskih poslova, predsjedavajući OSSE-a i u vrijeme na koje se odnose optužnice zamjenik i pomoćnik supredsjedatelja Međunarodne konferencije o Jugoslaviji, Knut Vollebaek, bio je prvi svjedok u procesu Slobodanu Miloševiću koji je iskazima pokrio sadržaj sve tri haaške optužnice – kosovske, hrvatske i bosanske.

Norvežanin se susreo s Miloševićem u Beogradu kako bi dogovorio održavanje tajnih pregovora tzv. Srpske Krajine i Zagreba. Predložak ideji bili su mirovni pregovori o Srednjem Istoku.

Miloševićeve poruke Volleabeku bile su sljedeće: "ne smije se dozvoliti stvaranje muslimanske države u Europi". On, Milošević, je rekao da će od vodstva krajiških Srba u Kninu "zahtijevati izbjegavanje sukoba s hrvatskim snagama kako bi se one mogle posvetiti ratu s Muslimanima".

Milošević je bio spreman založiti se za sazivanje pregovora u Norveškoj. Nadalje, Vollebaek je pojasnio da mu je Milošević u nekoliko navrata istaknuo značaj borbe protiv Muslimana - ukoliko bi primirje s Krajinom stvorilo uvjete za snažniji angažman Hrvatske u ratu s Muslimanima, Milošević je bio odmah spreman nagovoriti Knin na tajne pregovore.

"Hrvatima je teško boriti se na dvije strane istovremeno", obrazložio je Milošević Vollebaeku.

Tužiteljstvo je htjelo znati zašto je Milošević, tada predsjednik Srbije, utjecao na pobunjene hrvatske Srbe. Vlada u Beogradu podržavala je bezrezervno Knin, ljudi iz Knina često u dolazili u Boegrad, a snažan utjecaj Beograda kasnije je potvrđen odlaskom predstavnika Knina na pregovore u Norvešku.

Epizoda je samo ojačala naše uvjerenje o utjecaju, zaključio je svjedok.

XS
SM
MD
LG