Linkovi

Najveća zabit u Americi (6/7/02) - 2002-07-08


Moć pisane riječi poznata je već odavno; postala je još veća kroz medij novina. Primjer gradića Battle Mountain, u Nevadi, samo je najnoviji primjer u kojoj mjeri novinski članak može izmijeniti svakidašnjicu. Doduše, ovdje je to vezano uz vrlo američki pojam «hype».

Prije nekoliko mjeseci, točnije u prosincu prošle godine, novinar lista Washington Post Gene Weingarten, koji piše redovitu humorističko-satiričku kolumnu «Under the Beltway», odnosno u prijevodu «Ispod pojasa», u nedjeljnom izdanju Posta, pisao je o tom majušnom gradiću u središtu Nevade. Doduše, način na koji je pisao nije baš bio uobičajeni putopisni pogled na živopisnu zabit.

Gene Weingarten je, naime, ustvrdio da je pomnim istraživanjima, koristeći stručnu literaturu, ali i vlastita iskustva više desetljeća putovanja po Americi, došao do saznanja da je, - premda je konkurencija jaka -, mjesto koje se može nazvati najvećom zabiti u Americi upravo Battle Mountain, u Nevadi.

To mjesto, od niti četiri tisuće duša, pisao je Weingarten, smješteno je u podnožju mini-planine, koja se samo u okružju pustinjske pustare može nazvati planinom, a i jedno i drugo nose zvučno ime Battle Mountain, doduše posve nevezano uz ikakvu stvarnu bitku. Tom mjestu, pisalo je dalje, nedostaju sve tradicionalne odlike ne samo američkog, nego i bilo čijeg drugog mjesta – nema kina, nema slastičarne, niti trgovine odjećom, ni bilo čega nalik robnoj kući, pa, na koncu, niti ikakvog privida kulture, osjećaja povijesti mjesta ili znaka arhitekture. Ustvari, napisao je Gene Weingartner, ako se Amerika smatra tijelom, onda joj je Battle Mountain definitivno pazuho!

Reakcije na članak, premda je bio napisan u humorističkom tonu i pun blagonaklonosti, bile su gotovo pa nesmiljene – pisma u rasponu od gnjevnih do turobnih napisali su: guverner i jedan od dva senatora Nevade, učenici škole u mjestu Battle Mountain, te još dvjestotinjak građana te savezne države. Tako je to bilo prije sedam mjeseci.

U međuvremenu, međutim, dogodio se obrat ... zamalo pa bi ga mogli nazvati «kopernikanskim obratom». Ovog se tjedna, u povodu praznika Dana neovisnosti, u Battle Mountainu održava sjajno posjećen festival, nazvan «Slavlje u pazuhu». Uz mnogo glazbe, hrane i veselja, - koji traju čitav tjedan! -, održava se i takmičenje nalik bacanju pikadu, u kojemu se za gađanje mete koriste prazni plastični cilindri od deodorana.

Prodane su i stotine pamučnih majica na kojima je otisnuto «Battle Mountain – pazuho Amerike! Prema izboru Washington Posta!» Vlasnik lokalnog kioska kaže da je već naručio i treću pošiljku majica, jer ih kupuju i domaći i turisti. Turisti?

Naravno - turisti! Gradić je, naime, svoju slavu oglasio na ogromnim panelima uz autocestu broj 80 – «Posjetite najveću zabit Amerike» ili «Tko se još može pohvaliti da je pazuho Amerike». Lokalni hotel, za razliku od ranije, ima goste i to toliko da se u jesen planira obnova i proširenje kapaciteta. Turistički odbor Nevade već je iste slogane ubacio i u reklamiranje svojih potencijala svim ljubiteljima divljine, zabiti i izvornog zapadnjačkog života. Evo što čine novine!

XS
SM
MD
LG