Linkovi

Koliko teško će biti zaustaviti korištenje 'prljave bombe'? (30/6/02) - 2002-06-30


Američki državljanin Jose Padilla, također poznat kao Abudllah al Muhajir, nalazi se u zatvoru američke vojske zbog sumnje da je bio angažiran u al-Qaidi i njenom planu da se u Sjedinjenim Državama detonira tzv. “prljava bomba”. Sljedeći prilog govori o pravnim i političkim implikacijama “prljave bombe” u ratu protiv terorizma.

Abdulllah al Muhajir, ranije poznat kao Jose Padilla, bivši je član jedne ulične bande iz Chicaga, koji je prešao na islam. Trenutno je kao “neprijateljski borac” zatvoren u jednom američkom vojnom objektu zbog sumnje da je s al-Qaidom planirao detonirati radiološku, odnosno tzv. “prljavu bombu” u Sjedinjenim Državama. Za sada se ne planira njegovo izvođenje pred vojni tribunal. Međutim, administracija predsjednika Busha priopćila je da Josea Padillu namjerava u pritvoru zadržati “do daljnjega”, iako nije optužen za nikakvo kazneno djelo.

Njegovi odvjetnici pokušavaju ishoditi njegovo puštanje i tvrde da su prekršena njegova ustavna prava. Vlada tvrdi da se Jose Padilla dva puta u Pakistanu susreo s visokim operativcima al-Qaide, s kojima je razgovarao o planovima za detoniranje “prljave bombe” u Sjedinjenim Državama, kao i o planovima za napade na benzinske crpke i hotelske sobe. Predsjednik Bush je rekao da je vlada postupila ispravno kada je Padillu 'uklonila s ulice'. "Taj je Padilla zao čovjek i sada se nalazi gdje se i treba nalaziti – u pritvoru".

Klasificirajući Padillu kao “neprijateljskog borca”, vlada mu može uskratiti uobičajenu pravnu zaštitu na koju imaju pravo osobe protiv kojih optužnicu podigne civilni ili vojni sud. Zamjenik ministra obrane Paul Wolfowitz ustvrdio je da Ministarstvo obrane s pravom drži Padillu u pritvoru, jer on predstavlja prijetnju po Ameriku. Odvjetnici Josea Padille i borci za građanska prava tvrde da je Padilla u pravnom limbu. Vlada tvrdi da mu ne trebaju odvjetničke usluge, s obzirom da protiv njega nije podignuta optužnica, tako da njegova odvjetnica Donna Newman ne može čak niti razgovarati s njim.

Profesor ustavnog prava sa sveučilišta Georgetown David Cole kaže da to Padillu dovodi u težak položaj. "Problem je u tome da vlada ne dozvoljava nikome, pa niti njegovoj odvjetnici, da razgovara s Padillom. Kako će ga zastupati ako ne može s njim razgovarati?"

Profesor Cole smatra da su Amerikanci danas spremni odustati od svojih sloboda u ime osjećaja veće sigurnosti. Dok se vodi istraga o Joseu Padilli, istražitelji će pokušati otkriti kakve je veze imao s teroristima al-Qaide i naoružanjem kojim ta skupina možda raspolaže. Američke snage u Afganistanu otkrile su dokumente al-Qaide koji sadrže upute o izgradnji nuklearnog oružja. Prema riječima američkih dužnosnika, postoje i drugi dokazi da je al-Qaida pokušavala sastaviti nuklearne naprave. Jedna takva naprava je tzv. “prljava bomba”, koju još zovu nuklearna bomba za siromašne. Ovo oružje koristi konvencionalne eksplozive za raspršivanje radioaktivnog materijala.

Iako nije tako jaka kao prava nuklearna bomba, 'prljava bomba' mogla bi ipak izazvati velik broj žrtava i opću paniku. Timothy Lomperis, profesor političkih znanosti na sveučilištu St. Louisa, stručnjak je za vojna pitanja, nuklearno oružje, terorizam, oružane sustave i 'prljave bombe'. On objašnjava da prljavu bombu ne treba uspoređivati s bombama koje su eksplodirale nad Japanom u drugom svjetskom ratu. "Treba shvatiti da se još uvijek radi o konvencionalnoj bombi. Običnom konvencionalnom eksplozivu dodaje se radioaktivni materijal. Ti radioaktivni materijali ipak ne čine nuklearnu bombu".

Timothy Lomperis ističe da “prljava bomba” neće uzrokovati veliku materijalnu štetu, niti tako velik broj žrtava kao nuklearna bomba, no da ipak sa sobom donosi visoku cijenu, jer će za njom morati uslijediti čišćenje koje će trajati više tjedna. Conrad Crane s Ratnog koledža kopnene vojske u Carlisleu u Pennsylvaniji kaže da i “prljava bomba” može imati ozbiljan učinka. "Ukoliko detonirate dovoljno veliku 'prljavu bombu' u, primjerice, nekom nacionalnom svetištu ili nekoj važnoj zgradi, to se mjesto, zbog kontaminacije, više neće moći koristiti. To je vjerojatno najviše što možete postići s prljavom bombom".

Timothy Lomperis sa sveučilišta St. Louis kaže da bi zaustavljanje terorista koji namjeravaju upotrijebiti oružje poput 'prljave bombe' moglo postati znatno teže no što je to bilo ovaj puta. Sa svoje strane, Conrad Crane smatra da bi se 'prljava bomba' mogla otkriti uz pomoć dovoljno osjetljivih instrumenata za mjerenje radijacije. "Danas postoji oprema koja može otkriti radioaktivnost. Dakle, ukoliko imate prljavu bombu koja već sadrži radioaktivni materijal, detektori će je otkriti".

Gospodin Crane kaže da bi najnovije otkriće o mogućoj uporabi “prljave bombe” moglo dovesti do jačanja mjera sigurnosti u skladištima nuklearnog materijala diljem svijeta. Profesor Lomperis, pak, smatra da će zbog slučaja Josea Padille javnost vjerojatno postati svjesnija “prljavih bombi” i razlike između “prljavih” i nuklearnih bombi.

XS
SM
MD
LG