Linkovi

Reakcije na srednjeistočni mirovni plan predsjednika Busha (25/6/02) - 2002-06-25


Palestinski čelnik Yasser Arafat izjavio je da palestinski narod treba sam odlučiti o svom čelništvu. On je, takodjer, pokušao umanjiti značaj izjave predsjednika Busha kojom se poziva na smjenu palestinskog čelnika. Iako je gospodin Arafat izjavio da ne vjeruje da je predsjednik Bush mislio na njega kada je rekao da čelništvo medju Palestincima moraju preuzeti oni koji “nisu kompromitirani zbog terorizma”, mnogi na Srednjem istoku smatraju da je gospodin Bush izričito tražio smjenu Yassera Arafata. Ministar u palestinskoj vladi Saeb Erakat ocijenio je neprihvatljivim poziv predsjednika Busha da se uspostavi novo palestinsko čelništvo. Saeb Erakat je rekao da je Yasser Arafat demokratski izabran, te da gospodin Bush treba poštovati pravo palestinskog naroda da bira svog čelnika bez inozemnog miješanja. Ministar u izraelskoj vladi Danny Naveh je izjavio da govor predsjednika Busha obilježava “kraj Arafatove ere i pobjedu izraelskih stajališta”. A, izraelski komentator Hemi Shalev piše: “može se zamisliti Sharona dok na televiziji prati govor gospodina Busha, kako mu se osmijeh sve više i više širi, dok ne počne plakati od radosti kad čuje Bushev zahtjev da se na političkom pladnju nadju glave Arafata i njegove ekipe.” Komentator Hemi Shalev dodaje: “Poruka gospodina Busha otkriva da je on prihvatio Sharonovu formulu po kojoj je Yasser Arafat isti kao i bin Laden, a Palestinska uprava nalikuje Talibanima.” Drugi izraelski komentator – Nahum Barnea – sumnja da će govor dovesti do palestinskog odbacivanja gospodina Arafata. U članku objavljenom u listu Yedioth Ahronoth, gospodin Barnea piše: “Poziv predsjednika Busha na smjenjivanje palestinskog čelništva i Arafata imat će potpuno suprotne efekte: on će natjerati palestinsko čelništvo da se još jednom čvrsto okupe oko Arafata."

Egipatski predsjednik Hosni Mubarak ocijenio je mirovni plan “uravnoteženim”, ali je dodao da neki dijelovi trebaju biti pojašnjeni. On je rekao da će Egipat podržati plan ukoliko ga bude podržala palestinska uprava, te je dodao da ne vidi potrebu za mijenjanjem palestinskog čelništva, iako postoji potreba za promjenama unutar Palestinske uprave.

Iako je prošlo malo vremena od jučerašnjeg predsjednikovog govora o Srednjem istoku, mnogi američki listovi već komentiraju njegove pozive za uspostavljanje novog palestinskog čelništva. New York Times to naziva “dalekosežnom, moralnom vizijom budućnosti Srednjeg istoka”, ali i postavlja pitanje: “…kako do toga stići? Gospodin Bush vidi u budućnosti dvije napredne demokratske države – jednu židovsku i jednu palestinsku – koje dijele pojas zemlje izmedju Sredozemlja i rijeke Jordan. No, da bi se to ostvarilo – s obzirom da su obje strane toliko gnijevne i sumnjičave jedna prema drugoj – porebno je odrediti točne pravce kretanja.

Washington Post ocjenjuje govor predsjednika Busha “snažnim”, te dodaje da on “sadrži dobre i krajnje nužne poruke svim stranama”. Los Angeles Times smatra da je govor pokrenuo više pitanja, no što je ponudio odgovora, posebno zbog poziva na uspostavljanje potpuno novom palestinskog čelništva. New York Post, pak, prevodi riječi predsjednika Busha na sljedeći način: “Yasser Arafat i njegovi okrvavljeni suradnici moraju otići. U stvari, predsjednikov govor je bio slabo kamuflirani poziv na državni udar protiv čelnika PLO-a” – navodi današnji New York Post.

XS
SM
MD
LG