Linkovi

Generacija 2002. teže nalazi posao (24/6/02) - 2002-06-24


Amerikance koji ove godine diplomiraju očekuje znatno lošija ekonomska situacija, te zbog toga i manje šanse da će odmah pronaći dobar posao. U usporedbi s prošlom godinom, američke korporacije i druge ustanove planiraju zaposliti čak 36 posto manje tek diplomiranih akademskih građana.

Kada je upošljavanje u pitanju, neke su gospodarske grane u posebno lošoj situaciji. Primjerice, konzultantske tvrtke će ove godine uposliti čak 90 posto manje ljudi nego prošle godine.

Camille Luckenbaugh radi u organizaciji koja okuplja sveučilišta i korporacije, upravo u cilju boljeg zapošljavanja tek diplomiranih studenta. Ona kaže da se u većini gospodarskih sektora i dalje upošljavaju novi djelatnici. Međutim, dinamika upošljavanja nije toliko brza kao u nedavnoj prošlosti.

"Još smo donedavno mogli čuti kako poslodavci odlaze u disko klubove i dijele mladima svoje posjetnice, kako bi ih privukli da dođu raditi kod njih. Toliko je velik bio interes za novim radnicima. Situacija je sada upravo suprotna – nema toliko novih radnih mjesta, nema bonusa koji se isplaćuju pri dolasku na radno mjesto, nema izbora koji će se posao uzeti" - kaže naša sugovornica.

Za mnoge mlade Amerikance, koji su studirali za vrijeme gospodarskog booma kasnih devedesetih godina, sadašnja situacija predstavlja vrlo neugodno iznenađenje. "Posljednji put kada je situacija s upošljavanjem bila ovako loša bilo je to početkom devedesetih, prije desetak godina. Mladi koji su tek diplomirali toga se jedva i sjećaju. Njihovi su nešto stariji prijatelji dobili prekrasne poslove, zaradili pristojan novac... Nažalost, ova generacija se mora privići na nešto sasvim drugo" - kaže gospođa Luckenbaugh.

Mnogi stranci, koji studiraju u Americi, iskusili su u svojim zemljama i mnogo gore. Stoga i oni nastoje zaposliti se u Americi, gdje je posao ipak lakše pronaći. Mnogi se odlučuju za post-diplomski studij, u nadi da će se ekonomska situacija u međuvremenu popraviti. Agencija za testiranje studenata objavila je da je broj studenata koji se natječe za post-diplomski studij ove godine narastao za 12 posto, nakon što je nekoliko godina stagnirao.

XS
SM
MD
LG