Linkovi

Katolička crkva u SAD se ispričala žrtvama seksualnog napastvovanja  (13/6/02) - 2002-06-13


U Dallasu je počeo sastanak Biskupske konferencije Sjedinjenih Država. Predsjednik biskupske konferencije, biskup Wilton Gregory, ispričao se svim žrtvama seksualnog napastvovanja od strane katoličkih svećenika, kao i njihovim obiteljima.

Biskup Gregory ih je također, u ime Katoličke crkve, zamolio za oprost. On je također najavio da će Biskupske konferencija održati posebni skup, na kojem će se govoriti o seksualnim skandalima u crkvi, i to s točke gledišta samih žrtava.

Očekuje se da će biskupska konferencija usvojiti nove smjernice za postupanje u budućim slučajevima seksualnog napastvovanja. Biskup Gregory pozvao je svećenike koji su počinili djela pedofilije, a nisu još otkriveni, da se sami prijave vodstvu crkve.

Biskup je oštro kritizirao američke medije, jer su – kako je rekao – iskrivili istinu o Katoličkoj crkvi, time što su se koncentrirali na – kako je rekao - nedjela malog broja svećenika.

Jučer su se američki biskupi i kardinali - na sastanku zatvorenom za javnost, koji je bio vrlo emocionalan – sastali sa žrtvama seksualnog napastvovanja od strane svećenika.

Žrtve – mahom bivši ministranti i sjemeništarci – su ispričali što im se događalo te pozvali crkvu da promjeni svoju politiku prema svećenicima za koje se dokaže da su pedofili.

Do sada je, kao rezultat seksualnih skandala, u Sjedinjenim Državama suspendirano odnosno podnijelo ostavku 250 svećenika te četiri biskupa.

XS
SM
MD
LG