Linkovi

Hrvatskom sudstvu nedostaje više od stotinu sudaca (13/6/02) - 2002-06-13


Hrvatski je pravosudni sustav izvor nezadovoljstva mnogih hrvatskih gradjana, no isto tako i stranih ulagača, koji se libe investirati u zemlju u kojoj se sudske odluke ne donose u prihvatljivom vremenskom roku te čiji staromodni zakoni ne štite potrebe današnjeg poslovnog svijeta. Općenito se ocjenjuje da je hrvatsko pravosudje - neučinkovito, budući da ne odgovara na potrebe modernog društva. Stoga je u Hrvatskoj najavljena temeljita reforma pravosudnog sustava, koja bi trebela biti provedena vrlo uskoro.

Danas je predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Ivica Crnić održao sastanak sa svim sucima Županijskog suda u Vukovaru, na kojem je govorio o nekim problemima sudbene vlasti. Gospodin Crnić ocijenio je kako je nedostatak prostora i kadra jedan od razloga velikog broja neriješenih sudskih predmeta.

Ivica Crnić: Sudovi rade u potpuno neodgovarajućim prostorima i to su zaista uvjeti koji nisu dostojni rada sudbene vlasti. A to je odgovornost hrvatske Vlade.

Glas Amerike: Gospodine Crniću, ima li političkih pritisaka na rad sudaca i sudova?

Ivica Crnić: Ja od predsjednika sudova nisam čuo da postoji bilo kakakv politički pritisak u smislu da bi netko rekao 'ovo pitanje ili ovaj spor treba riješiti na ovaj ili onaj način'.

Glas Amerike: Postoje li pritisci međunarodne zajednice?

Ivica Crnić: Pritisci međunarodne zajednice idu manje na sudove, a više idu na našu Vladu i Sabor u smislu da se osiguraju što bolji uvjeti rada sudbene vlasti. U svim susretima koje sam ja imao s predstavnicima međunarodne zajednice, oni s velikim uvažavanjem poštuju činjenicu da će sudovi suditi na temelju hrvatskih zakona.

Glas Amerike: Jesu li hrvatski sudovi sposobni suditi za ratne zličine?

Ivica Crnić: Sposobni smo suditi za ratne zločine i mislim da to možemo suditi jednako kvalitetno, jednako odgovorno, a možda i bolje od međunarodnog suda u den Haagu.

XS
SM
MD
LG