Linkovi

Zaokret u američkoj strategiji za nacionalnu sigurnost? (11/6/02) - 2002-06-11


Administracija predsjednika Busha sastavlja detaljni izvještaj Kongresu, u kojem će formulirati predsjednikovu strategiju nacionalne sigurnosti. Postoje jasne naznake da će ovaj izvještaj označiti prekid s prošlošću, odnosno, prebacivanje naglaska s nuklearnog odvraćanja iz doba Hladnog rata na akcije kojima će preduhitriti protivnika u spriječavanju terorističkih napada.

Novi izvještaj još je uvijek u završnoj fazi pripreme, ali ono što je o njemu procurilo u javnost već se nalazi na naslovnicama američkih dnevnih listova. Izvještaji o strategiji nacionalne sigurnosti sastavljaju se svake godine, osim u prvoj godini mandata novog predsjednika. Već postoje znakovi da će ovogodišnji izvještaj biti drugačiji od ostalih, te da će odraziti korjenitu promjenu u strateškom razmišljanju, do koje je došlo nakon napada od 11. rujna.

U danima Hladnog rata, strategija nacionalne sigurnosti bila je usredotočena na odvraćanje mogućeg napada. Sada postoje naznake da bi se u strategiji kao opcija po prvi puta mogli pojaviti “prvi udari”, kojima bi se odgovorilo na prijetnju izvana, prijetnju koju predstavljaju teroristi i neprijateljski raspoložene države koje pokušavaju nabaviti oružje za masovno uništavanje. Predsjednik Bush najavio je ovu promjenu u siječnju, kada je Iran, Irak i Sjevernu Koreju svrstao u “osovinu zla” i upozorio da im neće dozvoliti da prijete Sjedinjenim Državama biološkim, kemijskim ili nuklearnim oružjem.

1. lipnja, predsjednik je rekao diplomcima vojne akademije američkog pješaštva u West Pointu da vojska mora biti spremna na prvi udar u okviru rata protiv terorizma. Pretakanje ove nove doktrine u službenu Strategiju nacionalne sigurnosti vjerojatno će dovesti do temeljitih promjena u vojsci i obavještajnim službama. Niti jedan dužnosnik Bijele kuće ne želi javno potvrditi sadržaj novog izvještaja, no visoki dužnosnici prilično jasno naznačavaju da su velike promjene moguće.

U govoru na međunarodnom skupu političara desnog centra u Washingtonu, dopredsjednik Dick Cheney je kazao da je vojna politika prvog udara potrebna zato jer pristupi svjetskoj sigurnosti, koji su se koristili ranije, neće funkcionirati u ratu protiv terorizma. Dopredsjednik Cheney je posebno spomenuo iračkog čelnika Sadama Huseina, rekavši da politika ograničavanja i suzbijanja nije moguća kada, po njegovim riječima, neuravnoteženi diktatori mogu isporučiti oružje za masovno uništavanje.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer priznaje da su do javnosti došli brojni znakovi koju ukazuju na to kako vlada razmišlja. Gospodin Fleischer je rekao novinarima da je Strategija nacionalne sigurnosti prilično sveobuhvatan dokument, koji će uključivati mnoge političke smjernice koje je predsjednik iznio nakon napada od 11. rujna uključujući i vojnu strategiju, diplomaciju i pomoć stranim zemljama.

XS
SM
MD
LG