Linkovi

S Italijom bez Prosinečkog i Šukera (8/6/02) - 2002-06-07


Više nema velikih tajni glede sastava hrvatske nogometne selekcije za susret s Italijom. Utakmica se igra sutra u Ibarakiju, a izbornik Mirko Jozić je najavio četrnaest igrača od koji će izabrati jedanast sutra. Najveće iznenađenje - među njegovim izabranicima nema Prosinečkog i Šukera.

Što se Italije tiče, ona je kroz kvalifikacije za svjetsko prvenstvo prošla tiho i kvalitetno. Možda zbog toga što se ova momčad - po prvi put u dvadeset godina sastavljena od vrhunskih i dobro ukomponiranih nogometaša - imala priliku pripremati čitav mjesec.

Izbornik Giovanni Trapatoni ne krije nadu da bi se na ovom prvenstvu Italija mogla izjednačiti s Brazilom, s četiri osvojena svjetska kupa. Uobičajeno je da snaga talijanske ekipe leži u obrani. Kapetan reprezentacije, Paolo Maldini iz Milana, vratio se u momčad nakon ozljede a s njim se u igri odlično uklapaju igrač Parme Fabio Canaavaro, te Alessandro Nesta iz Lazia.

Italija obično igra postavu tri-pet-dva što im omogućava fleksibilnost na bokovima. Takva igra dozvoljava da Alessandro Del Piero i Francesco Totti igraju na istoj strani. Na taj način, oni pokrivaju određene slabosti talijanske reprezentacije – prije svega nedostatak kreativnosti na sredini terena.

U protekle dvije sezone, Totti je za Romu igrao u vrhunskoj formi, no sada ima problema s ozljedom. Del Piero, po svemu sudeći, ima priliku dati svom timu dosta, nakon što se oporavio od ozlijeda.

Izbornik talijanske reprezentacije kaže da je u svjetskom nogometu normalno da velike zvijezde povedu svoje momčadi kada dosegnu 25. ili 26. godinu starosti. On je istakao Francesca Tottija, kao igrača koji je upravo u toj fazi vlastite karijere. Karizmatični talijanski trener zatražio je od Tottija da uzme Azzure u svoje ruke, jer smatrad aje pravo vrijeme da to on i učini. To bi značilo da će Totti preuzeti ulogu Roberta Biaggia koji ne igra na ovom prvenstvu, zbog loših igara na prošlom.

Tottija je vjerojatno sutra čuvati Stjepan Tomas, koji nastupa u talijanskoj ligi. Stjepan Tomas o tome kaže: “Poznam Tottija i stvarno ću dati maksimum da ga onesposobim. U ovoj situaciji, vrlo teškoj za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, svi moramo pokazati karakter i volju, iskoristiti 150 posto svojih mogućnosti. Ovaj put nemamo pravo zakazati, i nećemo zakazati.”

Naravno, ne smije se zaboraviti na napadača milanskog Intera, Christiana Vierija, koji je Ekvadoru zabio oba zgoditka koje je u toj utakmici postigla talijanska momčad.

Izbornik Trapatoni svjestan je da se Italija često provlačila kroz kvalifikacijske skupine. Ali sve do sada – jer su oni na ovom svjetskom prvenstvu te u kvalifikacijama za njega, vrlo komotno prošli kroz sve dosadašnje utakmice. Nogometni stručnjaci suglasni su u procjeni da je Italija jedan od glavnih kandidata za ovogodišnji naslov svjetskog prvaka u nogometu.

XS
SM
MD
LG