Linkovi

Žužul: Konkretizirati dogovoreno (4/6/02) - 2002-06-03


Što bi trebao biti glavni naglasak hrvatskog državnog izaslanstva, tijekom susreta s američkim domaćinima u Washingtonu? Ovo smo pitanje postavili Miomiru Žužulu, bivšem hrvatskom veleposlaniku u Sjedinjenim Državama, koji danas radi za washingtonsku lobističku tvrtku Livingston Moffett Global Consultants.

Ambasador Žužul kaže da je najvažnije da posjet hrvatskog državnog izaslanstva Americi rezultira konkretnim dogovorom o tome što nakon posjeta slijedi – dakle, koji je slijedeći korak u gospodarskoj ili političkoj suradnji. “Ne treba dopustiti da sve završi na izjavama općeg tipa o dobrom razvoju odnosa između dvije zemlje” – smatra ambasador Žužul.

Žužul: "Ja bih sugerirao premijeru i cijeloj delegaciji da ne proglašavaju niti jednu posjetu uspješnom ako nisu dogovorili što će se raditi u sljedećem koraku. Znači, još jedna prezentacija gospodarstva, to je sve lijepo i jako dobro, ali ukoliko nije dogovoreno koje će kompanije i koja će državna ili nedržavna tijela nastaviti konkretne razgovore, bojim se da će sve opet ostati u domeni lijepih slika i lijepih riječi, ali bez konkretnih pomaka".

Slično se može reći i za bilateralne odnose između dvije zemlje: mnogo općih izjava, malo konkretnog, smatra ambasador Žužul.

“Na obje se strane može reći da su odnosi dobri, međutim ako se to ide malo konkretizirati, onda je vrlo upitno što to znači. Nakon posjete od prije dvije godine, kada su došli predsjednik i premijer, pa do sada, zapravo se relativno malo toga događalo u bilateralnim odnosima, što bi opravdalo tu postojeću činjenicu da su oni, u principu, dobri. Ali od tog “u principu dobri” do nečega konkretnoga postoji jedan veliki prostor, i sad je krajnji čas da se on počne ispunjavati intenzivnije.”

U vezi američke financijske pomoći Hrvatskoj, one koju svake godine odobrava američka vlada, gospodin Žužul kaže:

"Treba tražiti konkretnu podršku, ali da se razumijemo - ne pomoć, jer se od pomoći niti jedna država nije razvila, a ne treba je niti očekivati. Ove se godine od Sjedinjenih Država, ja mislim, mogla dobiti veća novčana pomoć, ali znate, da je taj iznos i tri puta, i pet puta veći, to nije ključno. Nama trebaju američke kompanije koje će investirati u Hrvatsku i otvarati radna mjesta."

Miomir Žužul smatra da je opći problem hrvatskog predstavljanja u Americi što učiniti nakon nakon inicijalnih koraka. “Mislim da nam nedostaje način za realizaciju tih kontakata. Drugi su bolji, agresivniji od nas u privlačenju američkih kompanija” – kaže ambasador Žužul.

"“Za dobiti ozbiljnu američku kompaniju, vi njih morate uvjeriti zbog čega bi oni došli poslovati u jednu zemlju s četiri i pol milijuna stanovnika, u kojoj je pitanje – s njihove točke gledišta – koliko se situacija stabilizirala. Bez aktivnog pristupa, teško je očekivati da će netko ozbiljan doći. A tu kad usporedimo nas i druge države iz okružja, mislim da oni imaju puno puno aktivniji, agresivniji i afirmativniji pristup.”

U vezi hrvatskog članstva u NATO savezu – Miomir Žužul smatra da je krajnji čas da se to pitanje postavi, jer bi se – kako kaže – “moglo dogoditi da Hrvatska u nedogled ostane u čekaonici Sjeverno-atlantskog saveza, a nikad njegova punopravna članica.”

XS
SM
MD
LG