Linkovi

Memorial Day - Dan sjećanja (27/5/02) - 2002-05-27


Amerikanci se danas sjećaju svojih u ratovima poginulih vojnika. Ovaj blagdan, Memorial Day, Dan sjećanja, obilježava i početak sezone ljetnih godišnjih odmora.

Ovogodišnji praznik ima dodatnu dimenziju jer se obilježava nakon rujanskih terorističkih napada i početka globalnog rata protiv terorizma kojeg predvode Sjedinjene Države.

Ovdje u Washingtonu deseci tisuća ljudi došli su sinoć na prostor pred Capitol Hillom, na Mall, gdje su nazočili koncertu na otvorenom i programu u počast žrtava rujanskih teroritstičkih napada, te američkih vojnika koji su pali u dosadašnjem tijeku rata u Afganistanu, ali i vojnika palih u ranijim ratovima.

Amerikanci će danas, s minutom šutnje, odati počast onima koji su se borili i dali svoj život u službi svoje domovine.

Predsjednik Bush je danas posjetio groblje na sjeveru Francuske, na kojem počivaju tisuće američkih vojnika poginulih tijekom invazije na Normandiju, u lipnju 1944. godine. Ova vojna operacija u potpunosti je izmijenila tijek drugog svjetskog rata.

Kako iz Francuske izvješćuje naša dopisnica Paula Wolfson, predsjednik Bush je izjavio da "Amerika nikada neće zaboraviti vojnike koji su dali svoj život u Normandiji te da će nastaviti braniti slobodu diljem svijeta."

Grobovi devet tisuća američkih vojnika, poredani u nebrojenim redovima, okrenuti su prema zapadu, prema Americi. "Iz daljine, gledajući ove redove nadgrobnih obilježja, shvaćamo veličinu junaštva i žrtve ovih mladih ljudi" - rekao je u svom govoru George Bush.

Predsjednik Bush je govorio o obiteljima poginulih i naciji koja "nikada neće zaboraviti one koji su dali za slobodu ono što je najvrijednije - od obala Normandije, do afganistanskih planina."

"Ove žrtve spasile su mnoge druge od tiranije i žalosti" - rekao je američki predsjednik.

Predsjednik Bush je govorio na platou koji se nadvija nad plažom Omaha, gdje su savezničke snage započele invaziju na Normandiju koja je dovela do oslobadjanja Francuske i poraza nacističke Njemačke.

Govoreći na kiši, koja je pratila njegovo govor, predsjednik Bush je rekao da je cilj američke borbe bio i ostao pravedan.

XS
SM
MD
LG