Linkovi

Kubanski disident konačno pušten iz zatvora (13/5/02) - 2002-05-14


“Ponovno sam iznio uvjerenje da se kubanski sustav mora izmijeniti – zato što ne funkcionira.” Ovo su riječi Vladimira Roce, najpoznatijeg kubanskog disidenta, koji je pušten na slobodu nakon što je proveo gotovo pet godina u kubanskom zatvoru.

1997, gospodin Roca je, zajedno s Martom Beatriz Roque, Felixom Bonneom i Reneom Gome Manzanom, objavio članak naslovljen “La Patria es de Todos – Domovina pripada svima.” U tom se članku kritizirao kubanski komunistički sustav, te se pozivalo na poštivanje osnovnih prava. Međutim, kubanska je vlada članak nazvala protuzakonitim dokumentom. Četvoro autora je uhićeno. Proveli su gotovo godinu dana u zatvoru prije nego što je protiv njih podignuta optužnica. Bili su smješteni zajedno s običnim kriminalcima i uskraćena im je zdravstvena skrb, kao i druge osnovne potrebe.

Devetnaest mjeseci nakon uhićenja, Vladimiro Roca, Marta Beatriz Roque, Felix Bonne i Rene Gomez Manzano izvedeni su pred sud, na suđenje iza zatvorenih vrata. Nakon samo jednog dana, proglašeni su krivima za pobunu, što je samo po sebi bila sumnjiva optužba. Izrečene su im kazne zatvora u trajanju od tri i pol do pet godina. Ovaj je slučaj diljem svijeta izazvao osude i pozive da se branjenike pusti na slobodu.

Svih četvero disidenata sada je na slobodi, a njihova ustrajnost i odlučnost postali su inspiracija slobodoljubivim ljudima sa svih krajeva svijeta. Kako je rekao gospodin Roca, “Ne tražim sukobljavanje, već pomirenje.” Prave promjene na Kubi, kazao je, bit će provedene samo uz pomoć mirnih i zakonitih metoda.

Gospodin Roca spomenuo je projekt Varela, pokret koji na lokalnoj razini pokušava postići raspisivanje nacionalnog referenduma o tome treba li na Kubi dozvoliti slobodu govora i druga prava. Organizatori pokušavaju iskoristiti stavku iz kubanskog ustava iz 1976, kojim se održavanje referenduma dozvoljava, ukoliko se u odgovarajućoj peticiji prikupi deset tisuća potpisa. Vođe projekta Varela kažu da su prikupili deset tisuća potpisa. Kada se potpisi provjere, peticija će biti podnesena kubanskoj nacionalnoj skupštini.

Tek treba vidjeti hoće li kubanski diktator dozvoliti nastavak projekta Varela. Također tek treba vidjeti hoće li Fidel Castro pustiti na slobodu preko dvije stotine političkih zatvorenika koje njegova vlada još uvijek drži u zatvoru. Međutim, Sjedinjene će Države nastaviti podržavati Vladimira Rocu i druge koji se bore za slobodu na Kubi. Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Svi naši građani ponosni su što stoje uz sve Kubance i sve Amerikance kubanskog podrijetla koji vole slobodu. I dalje ćemo stajati uz vas” – rekao je predsjednik – “sve do tog dana, nadamo se ne u predalekoj budućnosti, kada će svi Kubanci udahnuti opojni zrak slobode."

XS
SM
MD
LG