Linkovi

Milorad Pupovac pozvao Vladu RH da pomogne Srbima u zaleđu Zadra (8/5/02) - 2002-05-08


Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, pozvao je vladu Republike Hrvatske da pomogne srpskim građanima u zaleđu Zadra.

Osnovna škola i kuća srpske obitelji Škorić u selu Biljane donje, u općini Benkovac, zapaljene su – najvjerojatnije na pravoslavni Uskrs, petog svibnja. U istom selu, na pravoslavnom groblju je nedavno srušen jedan nadgrobni spomenik, a dva su groba devastirana.

“Stanje u širem zadarskom zaleđu, u područjima koje nastanjuju građani srpske nacionalnosti, zabrinjvajuće je i teško” – upozorio je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac. U spaljenoj kući obitelji Škorić, izjavio je Pupovac, srećom nitko nije stradao, jer se obitelj iz nje iselila u ožujku ove godine, zbog stalnih prijetnji kojima je bila izložena. Prijetnje su prijavljene lokalnoj policiji, ali ih ona nije ozbiljno shvaćala.

Milorad Popuvac je upozorio i na problem obnove srpskih kuća u zadarskom zaleđu. Njihova obnova trebala bi početi ovog ljeta, ali vlasnici već sedmu godinu uzalud čekaju na rješenja za obnovu, što je formalni uvjet bez kojeg obnova ne može početi. Stambene komisije koje procjenjuju štete smatraju da vlasnik živi u kući samo ako ga u trenutku dolaska i zateknu u njoj. Dogodi li se da se vlasnik u trenutku dolaska komisije nalazi na njivi ili polju u blizini kuće, tretiraju ga kao da je izbjegao, skidaju s liste prioriteta za obnovu – tvrdi Pupovac.

Zbog teških uvjeta i loše atmosfere u kojima žive građani srpske nacionalnosti u zadarskom zaleđu, Pupovac je pozvao hrvatsku vladu da im pomogne.

XS
SM
MD
LG