Linkovi

Pred skup UN-a o položaju djece (7/5/02) - 2002-05-07


Ovog tjedna održava se prvo posebno zasjedanje Ujedinjenih naroda posvećeno djeci. Na tom će skupu sudjelovati stotine premijera, predsjednika, među njima i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, zatim predstavnici nevladinih organizacija i aktivisti za poboljšanje života djece. Glavni cilj zasjedanja je da se promjene načini na koji svijet postupa prema svojem najvećem bogatstvu – djeci.

U razdoblju od 1986. do 1996. godine u ratovima diljem svijeta život je izgubilo milijun djece, a dva milijuna ih je ostalo bez roditelja. Šest milijuna djece teški su invalidi. Olara Otunu, posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za djecu u ratovima, smatra da su "ove činjenice razlog za otrežnjenje".

On kaže da s velikim entuzijazmom očekuje posebnu sjednicu Ujedinjenih naroda o djeci. Gospodin Otunu smatra da postoji mogućnosti da ovaj skup utječe na promjenu sadašnjeg stanja: "Dobra je vijest to što se situacija može poboljšati. Neovisno o tome radi li se o novačenju djece, seksualnom napastvovanju djevojčica, o raseljavanju djece ili onemogućavanju školovanja – očito je da s odlučnom i koordiniranom akcijom, možemo popraviti stanje. Dakle zaključak da su djeca osuđena na ovaj pakao nije neizbježan."

Napredak u posljednjih 12 godina

Skup je zamišljen kao nastavak Svjetskog summita za djecu održanog 1990., a ključna pitanja ostaju ista kao i tada: smanjenje smrtnosti djece i majki, poboljšanje opskrbe čistom vodom i popravljanje higijenskih uvjeta, te uspostavljanje univerzalnog osnovnog školovanja.

Prema direktorici Agencije Ujedinjenih naroda za djecu Carol Bellamy od summita 1990. godine stvari su se promijenile nabolje. Više od 60 zemalja smanjilo je stopu smrtnosti kod djece mlađe od pet godina za jednu trećinu, smrtnost od diareje smanjila se za 50 posto na svjetskoj razini.

Jedno od novih pitanja o kojem će se na ovom skupu po prvi put raspravljati jest zaraza virusom HIV-a i oboljenje od AIDS-a kod djece. Govorit će se i o zaštiti djece u oružanim sukobima. Na summitu će sudjelovati čelnici gotovo 70 zemalja svijeta, više od tisuću predstavnika raznih nevladinih organizacija te poslovni čelnici iz Indije, Švicarske i Sjedinjenih Država uključujući i čelnika Microsofta Billa Gatesa.

Možda će na sumitu biti najzapaženije pristustvo same djece. Na skupu u New Yorku sudjelovat će ih više od 300.

XS
SM
MD
LG