Linkovi

Stopa neuposlenosti - 6 % (3/5/02) - 2002-05-03


Američko Ministarstvo rada je priopćilo da se prošli mjesec neuposlenost u Sjedinjenim Državama povećala, unatoč toga što su poslodavci po prvi put u posljednjih devet mjeseci otvorili više novih radnih mjesta negoli su ih zatvorili.

Prema današnjem izvješću, stopa neuposlenopsti se popela na šest posto, što je najviša razina u posljednjih skoro osam godina. Prema istom izvješću, prošli mjesec je otvoreno četrdeset i tri tisuće novih radnih mjesta, no to nije bilo dovoljno da absorbira oko 565 tisuća ljudi koji su tražili stalno radno mjesto.

Ovo povećanje broja neuposlenosti veće je od očekivanog. Analitičari su predviđali tek blago povećanje, nakon ožujka u kojem je dostiglo razinu od 5.7 posto. Poduzeća su tražila od svojih uposlenika u travnju da rade prekovremeno ili su se koristila tzv. privremenim uposlenicima, umjesto da su otvarala nova radna mjesta za uposlenike s punim radnim vremenom.

Međutim, ekonomisti su optimistični što se tiče otvaranja novih radnih mjesta u budućnosti, jer kompanije vrlo često zapošljavaju privremenu radnu snagu, prije negoli počnu otvarati nova radna mjesta. Tvrtke koje pružaju usluge privremenog upošljavanja već treći mjesec zaredompovećavaju broj svojih klijenata.

Inače ovo izvješće dolazi četiri dana prije negoli će se sastati direktori Stredišnje banke i odlučiti hoće li mijenjati kamatnu stopu, nakon što je tijekom prošle godine ona bila 11 puta smanjnje.

Analitičari ne predviđaju promjenu kamatne stope na sastanku sljedeći tjedan, zbog toga što postoje indicije da je gospodarstvo u prvom tromjesečju ove godine bilo u početnim fazama oporavka.

XS
SM
MD
LG