Linkovi

Zatočenici na Guantanamu dobivaju bolji smještaj (29/4/02) - 2002-04-29


Tri stotine talibanskih i al-Qaidinih zarobljenika u američkoj mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo na Kubi uskoro će dobiti novi smještaj. Bit će prebačeni iz logora X-Ray, u kojem se nalaze od siječnja, u logor Delta, udaljen nekoliko kilometara. Novi će kapaciteti za smještaj zarobljenika imati mnoge pogodnosti koje će olakšati život kako zarobljenicima, tako i njihovim čuvarima.

Razgovarate li s bilo kojim vojnikom raspoređenom u logoru X-Ray, reći će vam da je taj objekt siguran i funkcionalan, no nitko ga još nije opisao kao “idealan”. Logor X-Ray izgrađen je u zaljevu Guantanamo u samo nekoliko tjedana krajem prošle i početkom ove godine, kada su se Sjedinjene Države odjednom našle sučeljene s potrebom smještaja stotina zarobljenika s bojnih polja u Afganistanu. Ćelije na otvorenom, u kojima nema nužnika, niti tekuće vode, razdvaja ograda od metalnih lanaca.

Zapovjednik logora X-Ray, pukovnik Bill Cline kaže da nedostatak osnovnih komunalnih usluga predstavlja poseban teret za vojnike, koji brinu o osnovnim potrebama zatvorenika: "Trenutno zarobljenici umjesto nužnika koriste kante. Ukoliko ih ne možemo na vrijeme izvesti do prijenosnih nužnika, moraju koristiti kante, koje zatim prazni vojna policija. Moramo paziti da imaju i kantu s čistom vodom da se mogu oprati, te da imaju vodu za piće."

Logor X-Ray izgrađen je kao privremeni smještajni kapacitet za zarobljenike. Tijekom proteklog tjedna, građevinci su dovršavali novi smještajni objekt: zgradu uz more sa 408 ćelija, od kojih svaka ima nužnik, umivaonik, krevet i prozor. U okviru ovog objekta nalazi se i nekoliko prostora za rekreaciju, u kojima zatvorenici mogu vježbati. Klima-uređaja nema, no blokovi ćelija imaju otvore za ventilaciju, kroz koje ih hladi povjetarac s mora.

Poručnik James Mikkelson, koji nadzire neke od čuvara u logoru X-Ray, kaže da će novi objekat predstavljati veliko poboljšanje ne samo za njegove ljude, već i za zatvorenike: "Moći će se više brinuti sami o sebi, umjesto da se oslanjaju na naše stražare. S druge strane, stražari neće morati svakih desetak minuta pomagati zatvorenicima. Za stražare je pomalo ponižavajuće prazniti kante s izmetom, no s prelaskom u logor Delta ta će praksa prestati, a moral će, nadamo se, porasti."

Vojni glasnogovornik u Guantanamu, bojnik James Bell kaže da su mnoga poboljšanja u novom logoru uvedena nakon preispitivanja nedostataka logora X-Ray: "Logor X-Ray izgrađen je na brzinu. Trebalo ga je izgraditi što brže i tako smo i učinili. Mislim da su u njemu odlične mjere sigurnosti. No, uvijek se može naučiti nešto novo. U proteklih devedeset dana, vojnici su nam davali svoje reakcije i ta smo opažanja iskoristili da bismo logor Delta učinili što boljim."

Neke organizacije za zaštitu ljudskih prava opisivale su logor X-Ray kao “štenaru”. Dužnosnici u Guantanamo Bayu uvijek su tvrdili da se sa zatvorenicima postupa humano, te da se ulažu napori kako bi se zadovoljile njihove osnovne potrebe, od prehrambenih do vjerskih. No, ipak se nadaju da će se kritike stišati kada zatvorenici budu prebačeni u novi objekt u logoru Delta.

XS
SM
MD
LG