Linkovi

Čovjek kojemu 500 djece u Hrvatskoj zahvaljuje na zdravlju i novom djetinjstvu (28/4/02) - 2002-04-28


"To je za mene bio vrlo izniman dan; jedinstven dan; ne vjerujem da će mi se ikada više u životu ponoviti takav dan. Ogromna je čast doživjeti priznanje čitave zemlje, kroz odličje predsjednika, za ono što čovjek radi."

Tim riječima dr. William Novick se sjeća dana kada mu je hrvatski predsjednik uručio predsjedničko odličje u znak priznanja i zahvale za stotine operacija koje je izveo u Kliničkoj bolnici Rebro, u Zagrebu, od 1993.-će godine, pa do danas. Upravo tih dana, dr. Novick je operirao svog petstotog zagrebačkog pacijenta. I taj, kao i oni prije njega, kao i tisuće druge djece u svijetu, koju je dr. Novick operirao tijekom posljednjih desetak godina, patio je od urođene srčane mane, poremećaja koji djeci oduzima djetinjstvo, a često i život. No, kako je došlo do toga da ovaj američki dječji kardiokirurg uopće dođe do Zagreba, odnosno da uopće krene u svoju misiju spašavanja djece u raznim dijelovima svijeta, kojima nije dostupna kirurška skrb potrebna za izliječenje njihove bolesti?

"Dok sam bio na specijalizaciji dječje kardiokirurgije, na sveučilištu Alabame, imao sam prilike liječiti djecu iz zemalja trećeg svijeta. Upoznavši tu djecu i njihove obitelji, njihove životne priče i okolnosti, odlučio sam da, čim započnem svoju privatnu praksu, dio svog vremena i rada posvetim djeci iz zemalja u razvoju. Tada još nisam znao kako ću to i ostvariti. Ali, kasnije, kad sam počeo raditi u Orlandu, kardiolozima u gradu sam poručio da sam voljan operirati nekoliko siromašne djece besplatno. I, tako je to počelo. Za kratko vrijeme operirao sam nekoliko djece iz Jamajke i Nikarague. Ubrzo, jedan me kolega hrvatskog podrijetla pitao mogu li operirati neku djecu iz Hrvatske. I tako smo doveli troje djece, - s njihovim majkama, naravno -, i operirali ih. Od tih sam obitelji čuo iste priče - da u Hrvatskoj postoji velik broj djece s prirođenim srčanim manama, a mogućnosti za njihovo kirurško liječenje su vrlo male. Raspadom Jugoslavije, Hrvatska je, naime, ostala praktički bez bolničke jedinice specijalizirane za dječju kardiokirurgiju. Odmah sam pomislio da bih želio otići u Zagreb i pokušati, tijekom tjedan-deset dana, operirati što je više djece moguće. Od zamisli, pa do provedbe nije prošlo više od dva mjeseca. I od tada, operiram u Hrvatskoj po tri-četiri puta godišnje, sve od 1993. godine," kaže dr. William Novick.

Tijekom svojih boravaka na kirurškom odjelu bolnice Rebro, dr. Novick i njegova ekipa proveli su obuku kirurških ekipa, koje, jednako kao i sami kirurzi, moraju raspolagati specifičnim znanjima i vještinama za operacije na dječjim srcima. Provedena je i obuka odabranih kirurga zagrebačke bolnice za subspecijalizaciju. Danas upravo ta jezgra kirurga provodi najveći dio operacija na dječjim srcima u Hrvatskoj. Osim operacija koje se provode na Rebru, jedan od prvih suradnika dr. Novicka iz Zagreba sada samostalno radi u Krapinskim Toplicama. Dr. Novick kaže da je takav način obuke mnogo isplativiji i sveobuhvatniji, nego da se hrvatski kirurzi pojedinačno specijaliziraju u Sjedinjenim Državama.

"Kada izaberete jednog liječnika da ode na izobrazbu u inozemstvo, - bilo u Sjedinjene Države ili bilo gdje drugdje -, on bude uklonjen iz sredine u kojoj normalno radi i premješten u sredinu u kojoj sve funkcionira drugačije: laboratoriji su drugačije organizirani, rendgen je drugačiji, ništa ne funkcionira onako kako će to biti u njegovoj staroj sredini u kojoj će koristiti stečena znanja i vještine. Mnogo je bolje izobrazbu vršiti u sredini u kojoj će ona biti korištena; tako svi elementi kirurškog liječenja budu točno prilagođeni potrebama i organizacijskim uvjetima te sredine," kaže dr. Novick.

Široj javnosti manje je poznata financijska strana djelovanja dr. Novicka. Djelatnost i njega i njegovih pomoćnika i suradnika financira se kroz neprofitnu zakladu International Children's Heart Foundation. Ta zaklada prikuplja sredstva kojima se pokrivaju troškovi putovanja, boravka, medicinske opreme i potrepština. Donacije stižu ponajviše od američkih korporacija, ali i brojnih pojedinaca. U posljednje vrijeme, pojedinci šalju svoje donacije čak i preko web sajta ove organizacije. Višegodišnji rad dr. Novicka i njegove ekipe u Hrvatskoj u velikoj su mjeri financirala društva Amerikanaca hrvatskog podrijetla u Sjedinjenim Državama.

"Postoje organizacije, ovdje u Sjedinjenim Državama, koje pružaju podršku našem radu u Hrvatskoj. Posebice je u tom smislu aktivno društvo "Hrvatska žena", te klubovi iseljenika u Chicagu, u Detroitu, San Pedru, Kansas Cityju, St. Louisu, te naročito u Clevelandu," kaže dr. Novick

Posljednjih nekoliko godina, djelovanje dr. Williama Novicka u Zagrebu obuhvaćeno je i ugovorom s Hrvatskim ministarstvom zdravlja, koji se obnavlja, prema potrebama, svake godine. Cilj je u potpunosti osposobiti samostalnu jedinicu dječje kardiokirurgije, koja će uspješno zadovoljavati potrebe hrvatskog zdravstva.

XS
SM
MD
LG