Linkovi

Francuski izbori: Apatija glasača i kaotični izborni sustav (23/4/02) - 2002-04-23


Prolaz Jeana Marie LePena u drugi predsjedničkih izbora u Francuskoj odjeknuo je u Europi poput političke bombe koja je potresla i ostale zemlje Europske unije. Kako rezultate prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora komentira američki tisak?

NYT: Socijalist i degolist alieniranim glasačima 'gotovo isti'

“Izvrstan izborni rezultat čelnika ekstremno-desnog Nacionalnog fronta Jeana Marie LePena predstavlja izraz prosvjeda protiv političkog establishmenta, ali i veliku nacionalnu sramotu” – smatra uvodničar New York Timesa. Ksenofobična francuska desnica – objašnjava uvodnik ovog newyorškog lista - profitirala je na strahu od useljenika, većinom Arapa; na nezadovoljstvu zbog kulturne dominacije američke popularne kulture, te zbog dubokog nepovjerenja prema ujedinjenoj Europi.

Uvodnik za uspjeh ekstremne desnice nalazi dva razloga: apatiju birača i – kako se navodi - kaotični izborni sustav u kojem se u prvom krugu izbora za predsjednika republike natjecalo čak 16 kandidata. “Dvije trockističke stranke dobile su zajedno čak 10 posto glasova!” – kao poseban kuriozitet navodi New York Times, primjećujući da je vjerojatno, upravo to, premijera Lionela Jospina koštalo pobjede. Što se tiče apatije birača – pogotovo onih s ljevice, New York Times piše da su, po političkom programu, socijalist Jospin i degolist Chirac “gotovo isti”, što je mnoge građane jednostavno otudjilo od politike, te su za LePena glasali u znak prosvjeda protiv “etablirane” politike.

WP: Većina ne želi ekstremista za predsjednika

“Lijeve i desne stranke ekstremnog usmjerenja u Francuskoj imaju vrlo mnogo zajedničkog – iako su službeno nepomirljivi neprijatelji” – piše u uvodniku dnevnika Washington Post. “Njima je najveći neprijatelj Europska unija. LePenu je Unija čak zamijenila emigrante kao najveće zlo za Francusku. On euro naziva ‘okupacijskom valutom’. Iako francuskoj ekonomiji ide jako dobro – ona je, naime, nedavno po produktivnosti pretekla Njemačku – ekstremni marginalci za sve nedaće optužuju globalizaciju” – piše Washington Post.

“Velika većina francuskih građana ne želi da im predsjednik bude desničarski ekstremist. Međutim, oni ne žele niti to da svojim glasom obnavljaju politički sistem koji se otuđio od građana. Zato, predsjednik Chirac treba razmisliti je li Francuska učinila dovoljno kako bi se stvorila veća tolerancija prema useljenicima iz islamskog svijeta, kao i prema vlastitoj židovskoj zajednici. Također, potrebno je iskorjeniti korupciju u državnoj upravi” – smatra uvodničar washingtonskog dnevnika.

CSM: Zbog čega su europski neofašisti postali uspješni?

“LePen ima male šanse da postane predsjednik. Francuzi će dati uvjerljivu podršku Jacquesu Chiracu, a na parlamentarnim izborima u lipnju vjerojatno će podržati socijaliste” – piše uvodničar bostonskog dnevnika Christian Science Monitor. Međutim, francuski, ali i europski političari, trebali bi se upitati zbog čega je neofašistička, ekstremna desnica sve uspješnija - i to od Danske pa do Italije.

“To se događa” – smatra uvodničar bostonskog dnevnika – “zbog toga što su političari skloni zanemariti interese običnog glasača, kojeg brine rast kriminala, korupcija na lokalnoj razini ili nestanak dobro plaćenih radnih mjesta. Bez obzira na sve te nedostatke službene politike” – piše Christian Science Monitor – “Jean Marie LePen mora biti zaustavljen, prije no što u nekoj drugoj europskoj zemlji pobijedi netko njemu vrlo sličan.”

XS
SM
MD
LG