Linkovi

WP: Predsjednik Bush prvi put na udaru konzervativaca (22/4/02) - 2002-04-22


Washington Post” javlja da se predsjednik Bush po prvi puta otkako je stupio na dužnost, ovih dana našao na udaru kritika konzervativnih čelnika. Konzervativci, piše “Post”, optužuju predsjednika da se postavio previše strogo prema Izraelu, te da je ušao u kompromise oko pitanja važnim konzervativnim krugovima, primjerice, uvođenjem tarifa na uvoz čelika.

“New York Times” jutros piše o razlozima zbog kojih Vatikan nije ranije reagirao na val seksualnih skandala u američkoj katoličkoj crkvi. Sveta stolica – piše “Times” – sa svojim proračunom od 200 milijuna dolara, nema niti sredstava, niti volje da se upliće u lokalne stvari. Vatikan je čak i skandale u Americi donedavno smatrao lokalnom temom. Stoga se očekuje da će i dolazeći sastanci američkih kardinala s vatikanskim dužnosnicima biti više savjetodavne, nego regulatorne prirode.

I za kraj – spomenimo i jedan napis iz jučerašnjeg “Washington Posta”, u kojem se poziva administracija predsjednika Busha da istraži američku ulogu u srebreničkom masakru. Autorica komentara Samantha Powers, koja je napisala knjigu “Pakleni problem – Amerika i doba genocida” tvrdi da je administracija predsjednika Clintona znala da se u Srebrenici događa masovno ubojstvo, no da nije ništa učinila – ni tada, a ni kasnije. Gospođa Powers stoga poziva aktualnu administraciju da se povede za primjerom Nizozemske, te da preispitivanjem zaštićenih dokumenata i razgovorima s relevatnim dužnosnicima utvrdi kakva je bila američka uloga u ovim događajima.

XS
SM
MD
LG