Linkovi

Hrvatski dani na Capitol Hillu - sastanak u Vijeću za nacionalnu sigurnost (22/4/02) - 2002-04-22


“Nalazim da je američka administracija sada mnogo naklonjenija Hrvatskoj” – ocijenio je Tomislav Kuzmanovich, bivši dopredsjednik Udruge američkih Hrvata –Croatian American Association. Gospodin Kuzmanovich iznio je ovu ocjenu nakon današnjeg sastanka predstavnika Udruge američkih Hrvata s Deanom Pittmanom, direktorom Ureda za jugoistočnu Europu pri američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost. Ovaj je sastanak održan u okviru 12. godišnjih Hrvatskih dana na Capitol Hillu.

Na sastanku s dužnosnikom Vijeća za nacionalnu sigurnost, predstavnici Udruge američkih Hrvata iznijeli su svoje stavove o nizu pitanja, no razgovorom je uglavnom dominirao položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Sudionike su zanimali američki stavovi o pitanjima kao što su povratak izbjeglica i Hercegovačka banka. Gospodin Kuzmanovich sažeo je za Glas Amerike tijek sastanka.

"Po nekim se odgovorima moglo zaključiti da je stav administracije da ne otkriva svoj stav o nekim pitanjima, posebno što se tiče Hrvata u Bosni i Hercegovini. Bilo je ohrabrujuće čuti od gospodina Pittmana da administracija podržava bosanskohercegovačke Hrvate, ali nismo dobili konkretne odgovore na naša pitanja. Stvari se odvijaju presporo. Mislim da američki dužnosnici ne shvaćaju u kako se ozbiljnoj situaciji – i političkoj i ekonomskoj - sada nalaze Hrvati u BiH," ocijenio je.

Gospodin Kuzmanovich, inače odvjetnik iz Milwaukeeja, koji na haaškom tribunalu zastupa optuženika za ratne zločine Zorana Mucića, pokrenuo je na sastanku i pitanje američkog stava o optužnicama u vezi s operacijom “Oluja”.

"Zanimljivo je da nismo dobili komentar po pitanju optužnica. Siguran sam da administracija pažljivo prati to pitanje. U današnjem Washington Timesu objavljen je članak o optužnici protiv generala Gotovine. Američka administracija mora dobro preispitati ovu optužnicu i shvatiti da je ona podignuta ne samo protiv generala Gotovine, već i protiv cijelog hrvatskog naroda. Iako je tribunal osnovan za sudsko gonjenje ratnih zločinaca, optužnicom protiv generala Gotovine zapravo je optužena Hrvatska zato što je branila svoj teritorij. Mislim da će administracija brzo shvatiti ovu razliku kada pred sud počnu izlaziti svjedoci," kazao je.

Inače, na sastanku su iznesene brojne pozitivne ocjene o Hrvatskoj. Rečeno je da upravo Hrvatska predvodi zemlje regije u približavanju Zapadu, a istaknuta je i njena suradnja u borbi protiv terorizma. Gospodin Kuzmanovich je primijetio da Hrvatska u administraciji nailazi na sve bolji prijem.

"Doista nalazim da je američka administracija danas daleko naklonjenija Hrvatskoj, nego što je to bio slučaj ranije. Ranije smo dobivali dosta praznih obećanja, no čini mi se da se ova administracija, sada kada se snašla i organizirala, okreće Hrvatskoj kao stabilnom partneru," ocijenio je naš sugovornik.

Govoreći o općim ciljevima ovogodišnjih Hrvatskih dana na Capitol Hillu, gospodin Kuzmanovich je istaknuo da će se njegova organizacija, uz promicanje položaja Hrvata u BiH, založiti i za što bržu integraciju Hrvatske u NATO savez.

"Smatramo da će primanje u NATO savez omogućiti Hrvatskoj da održava vlastitu sigurnost bez prijetnje od još jednog napada izvana. Vojna sigurnost omogućit će i bolju ekonomsku i političku sigurnost, jer kada država ne mora brinuti o velikim izdvajanjima za vojsku, bit će sigurnija i moći će se razvijati bez straha od vanjskih uplitanja," rekao nam je.

Predstavnici Udruge američkih Hrvata u poslijepodnevnim satima nastavljaju svoje aktivnosti u Washingtonu sastancima s raznim kongresmenima i senatorima, a sutra su predviđeni razgovori u američkom Državnom tajništvu.

XS
SM
MD
LG