Linkovi

Mir ili teror na Srednjem Istoku (21/4/02) - 2002-04-21


Na Srednjem istoku, rekao je predsjednik George Walker Bush, “Sučeljeni smo sa stoljećima starom mržnjom i sporovima koji se vuku već desetljećima. No, želim da znate, nastavit ću voditi prema viziji mira.”

Svaki čelnik, svaka država mora izabrati jedan od dva različita puta: put mira ili put terora. “Na očajnim licima majki,” rekao je predsjednik Bush, “palestinskih majki i izraelskih majki, cijeli svijet vidi strašnu cijenu ovog sukoba. Sada svaka zemlja i svaki čelnik u regiji moraju raditi na zaustavljanju terora.”

Predsjednik Bush zahvalio je američkom državnom tajniku Colinu Powellu na napretku koji je ostvario u nedavnim razgovorima sa srednjoistočnim čelnicima. “Sve strane snose određene odgovornosti”, rekao je predsjednik Bush. “Te odgovornosti nisu lake, ali su jasne.”

Palestinska uprava mora pretočiti u djelo svoje riječi kojima je osudila terorizam. Izrael mora nastaviti s povlačenjem svojih snaga, a sve arapske zemlje moraju preuzeti svoju odgovornost.

Predsjednik Bush je istaknuo da “Egipćani, Jordanci i Saudijci pomažu u širem ratu protiv terorizma, te moraju pomoći u suprotstavljanju terorizmu na Srednjem istoku. Sve strane snose odgovornost za zaustavljanje financiranja ili poticanja terorizma. Sve strane također moraju jasno reći da ubojica nije mučenik, već samo ubojica.”

“Sve strane,” rekao je predsjednik Bush, “moraju shvatiti da jedina vizija dugoročnog rješenja podrazumijeva dvije države – Izrael i Palestincu – koje će živjeti jedna uz drugu u miru i sigurnosti. To će od čelništva Izraela, Palestinaca i njihovih arapskih susjeda tražiti da donesu neke teške odluke. Sada je trenutak da se svi opredijele za mir.”

XS
SM
MD
LG