Linkovi

Brigade mučenika Al-Aqse nastavljaju teror (13/4/02) - 2002-04-16


12. travnja, Izraelci su bili meta još jednog ubilačkog terorističkog djela. U napadu bombaša-samoubojice, a radilo se, kako je javljeno, o jednoj mladoj Palestinki, u blizini tržnice pune ljudi u Jeruzalemu ubijeno je najmanje šest, a ranjeni su deseci osoba. Prema izvješćima, teroristička skupina poznata kao Brigade mučenika al-Aqse preuzela je odgovornost za ovaj napad.

Brigade mučenika al-Aqse sastoje se od nepoznatog broja malih ćelija povezanih s Fatahom. U proteklih nekoliko mjeseci, al-Aqsa je u Izraelu izvela niz terorističkih napada. U ožujku, bombaš-samoubojica al-Aqse ubio je desetoro ljudi, uključujući i jedno malo dijete, u blizini jedne sinagoge u Jeruzalemu. U siječnju, šest je osoba ubijeno, a trideset ih je ranjeno kada je naoružani napadač iz al-Aqse u Haderi otvorio vatru na bat mitzvi, proslavi ulaska u zrelost jedne mlade Židovke. U napadima al-Aqse ubijeno je najmanje pet američkih državljana.

Sjedinjene Države službeno su proglasile Brigade mučenika al-Aqse stranom terorističkom organizacijom. Ova je skupina uvrštena na popis više od trideset terorističkih organizacija, koji uključuje Hamas, Hezbollah, Palestinski islamski džihad, Narodni front za oslobođenje Palestine i al-Qaidu. Svim ovim organizacijama zabranjeno je da prikupljaju novac ili materijalnu podršku od američkih građana ili u mjestima pod američkom jurisdikcijom. Američke financijske institucije moraju blokirati sredstva namijenjena al-Aqsi ili drugim terorističkim organizacijama.

Američki državni tajnik Colin Powell nalazi se u Izraelu. Gospodin Powell osudio je samoubilački bombaški napad od 12. travnja. Sjedinjene Države “znaju što je terorizam”, rekao je gospodin Powell, dodajući: “I baš kao što smo mi odgovorili na terorizam, znamo da i Izrael ima pravo odgovoriti na terorizam. Pitanje je kako učiniti korak dalje od takvog odgovora.”

U Washingtonu, Ari Fleischer, glasnogovornik predsjednika Georgea Walkera Busha, pozvao je predsjedatelja palestinske uprave Jasera Arafata da “istupi i javno osudi napad od 12. travnja. To je terorizam. To je ubojstvo,” rekao je gospodin Fleischer. “Jaser Arafat treba ga osuditi što prije.” Kako je rekao predsjednik Bush, “Palestinske vlasti i naši prijatelji u arapskom svijetu morali bi nam se pridružiti u upućivanju jasne poruke teroristima – samoubilačkim bombaškim napadima, u kojima raznosite sami sebe, ne pomažete palestinskim ciljevima. Baš nasuprot, samoubilačke bombaške misije mogle bi uništiti najbolju i jedinu nadu za uspostavljanje palestinske države.”

XS
SM
MD
LG