Linkovi

Powell danas u Bejrutu i Damasku (15/4/02) - 2002-04-15


Američki državni tajnik Colin Powell nakratko danas prekida svoje mirovne napore u izraelsko-palestinskoj krizi kratkim posjetom Bejrutu i Damasku, gdje je razgovarao o situaciji na izraelskoj sjevernoj granici s Libanonom. Gospodin Powell će na sastancima s libanonskim premijerom Rafikom Haririjem i sirijskim predsjednikom Basharom Asadom na njih vršiti pritisak da obuzdaju gerilce Hezbollaha na jugu Libanona.

Posjet gospodina Powella Bejrutu i Damasku odražava američku zabrinutost da bi se Hezbollahovo granatiranje preko granice i izraelska osveta za granatiranje mogli rasplamsati i otvoriti “drugu bojišnicu” u srednjoistočnom sukobu.

Uz Siriju i Libanon, Sjedinjene Države preko treće strane održavaju kontakte s Iranom, koji Hezbollahu, pro-iranskoj šiitskoj paravojnoj skupini, osigurava oružje i druge oblike podrške. Gospodin Powell je jučer u Jeruzalemu razgovarao s izraelskim premijerom Arielom Sharonom, a u Ramali se susreo s palestinskim čelnikom Jaserom Arafatom.

Prema riječima visokog američkog dužnosnika, na sastanku Powell-Sharon razgovaralo se o izraelskom prijedlogu da Sjedinjene Države budu domaćin mirovne konferencije o Srednjem istoku. No, dužnosnik nije izrijekom podržao ovu ideju, rekavši da se o njoj razgovaralo u okviru nastojanja da se potakne politički proces, te da tek treba razgovarati o pojedinostima tog prijedloga. Dužnosnik je dodao da se gospodin Powell založio za dovršavanje izraelskog povlačenja sa Zapadne obale, te da je gospodinu Arafatu ponovio američke pozive za zaustavljanje samoubilačkih bombaških napada, nazvavši ih “glavnom preprekom” procesu pregovaranja o uspostavljanju palestinske države.

XS
SM
MD
LG