Linkovi

Sve češći teror Hamasa (7/4/02) - 2002-04-10


Kako je 4. travnja kazao predsjednik George Walker Bush, “Svi koji mare za palestinski narod trebali bi se udružiti u osuđivanju i pružanju otpora skupinama kao što su al-Aqsa, Hezbollah, Hamas, Islamski džihad i svim skupinama koje se protive mirovnom procesu i teže uništenju Izraela.”

U valu samoubilačkih bombaških napada koji je potresao Izrael prošloga tjedna, neke od najsmrtonosnijih napada počinila je palestinska teroristička organizacija Hamas. U napadu koji je Hamas izveo 27. ožujka u jednom hotelu u Netanyi ubijeno je 26 Izraelaca koji su se okupljali za obilježavanje blagdana Pashe. U napadu na jedan restoran u Haifi 31. ožujka ubijeno je 15 osoba, među kojima je bilo i izraelskih Arapa. Hamas je također odgovoran za samoubilački bombaški napad u lipnju prošle godine, u kojem je u jednom disko-klubu u Tel Avivu ubijeno dvadeset i dvoje mladih Izraelaca.

Kako je predsjednik Bush istaknuo, “Hamas je ekstremistička skupina koja poziva na totalno uništenje Izraela. On je danas jedna od najsmrtonosnijih terorističkih organizacija u svijetu.”

Hamas je osnovan 1987. Cilj mu je osnivanje ekstremističke muslimanske države koja bi zamijenila Izrael. Hamas financiraju palestinski iseljenici, vlada Irana i pojedinci u Saudijskoj Arabiji i drugim arapskim zemljama. Ova organizacija također prikuplja sredstva za rad u Europi i Sjedinjenim Državama.

U prosincu prošle godine, Sjedinjene su Države zamrznule imovinu nekih organizacija koje su prikupljale novac za Hamas. Jedna od njih je Zaklada Svete zemlje za humanitarnu pomoć i razvitak. Ova se organizacija lažno predstavlja kao humanitarna organizacija. No, kako je istaknuo predsjednik Bush, “Novac koji prikuplja Zaklada Svete zemlje Hamas koristi za podršku školama koje indoktriniraju djecu da, kada odrastu, postanu bombaši-samoubojice.”

Nakon samoubilačkih napada na Sjedinjene Države od 11. rujna, većina zemalja izrazila je solidarnost sa Sjedinjenim Državama u ratu protiv terorizma. Sada, kako je rekao predsjednik Bush, “Sve države moraju održati svoje obećanje, zadano u glasovanju u Ujedinjenim narodima, da će se aktivno opirati teroru u svim njegovim oblicima. Niti jedna zemlja ne može birati svoje terorističke prijatelje.”

Predsjednik Bush je pozvao “palestinsku upravu i sve vlade na Srednjem istoku da učine sve što je u njihovoj moći da bi zaustavile terorističke aktivnosti, da bi prekinule financiranje terorista i da bi spriječile poticanje na nasilje veličanjem terora u medijima pod kontrolom države ili poručivanjem bombašima-samoubojicama da su mučenici. Oni nisu mučenici,” rekao je predsjednik Bush. “Oni su ubojice, koji potkopavaju ciljeve palestinskog naroda.

XS
SM
MD
LG