Linkovi

Alkohol i američki studenti (10/4/02) - 2002-04-10


Procjenjuje se da svake godine 1400 studenata na američkim fakultetima i visokim školama pogine od uzroka povezanog s konzumacijom alkohola. To je rezultat do sada, prema riječima znanstvenika, najopsežnijeg istraživanja o posljedicama uživanja alkohola u studentskoj populaciji, čiji su rezultati objavljeni jučer.

"Polovica žrtava u Svjetskom trgovinskom centru događa se svake godine na našim sveučilištima," komentirao je jedan od znanstvenika, koji su proveli ispitivanje, Mark Goldmann, profesor psihologije na Sveučilištu Južne Floride.

Nalazi studije pokazuju da konzumacija alkohola u studentskoj populaciji treba biti shvaćena kao velik zdravstveni problem. Kako kaže Kenneth Sher, profesor psihologije sa Sveučilišta Missouri-Columbia, također koautor studije, "Povijesno, prevladavao je stav da što god studenti radili, to se može smatrati mladenačkim ludilom, prolaznim hirom ili čak svojevrsnom inicijacijom u odraslo doba. To se nije shvaćalo ozbiljno."

Ova najnovija studija, međutim, daje ton ozbiljnosti već samim brojkama. Osim broja smrtnih slučajeva, - većinom u prometnim nesrećama -, s konzumacijom alkohola se izravno može povezati još pola milijuna raznih ozljeda, te 70 tisuća slučajeva seksualnih napada ili silovanja. Uz to, oko 400 tisuća studenata u dobi od 18 do 24 godine, pod utjecajem alkohola, prakticiralo je spolne odnose bez ikakve zaštite.

Rezultati studije ne pokazuju da li se problem uživanja alkohola na sveučilištima smanjuje ili povećava. Ali, voditelj istraživanja, profesor Ralph Hingson, iz Škole javnog zdravlja u Bostonu, smatra da su procjene, iznesene u rezultatima studije, prije konzervativne nego pretjerane.

Ova je studija, inače, rezultat 24 neovisna istraživanja, koja su provele ekipe sastavljene od dekana i rektora sveučilišta, znanstvenika, te studenata-istraživača, u organizaciji Nacionalnog instituta za alkoholizam.

XS
SM
MD
LG