Linkovi

Je li Irak planirao napade na američke ratne brodove u Perzijskom zaljevu? (3/4/02) - 2002-04-03


Irak je planirao tajne operacije kojom se početkom 2001. godine željelo napasti američke ratne brodove u Perzijskom zaljevu, tvrdi jedan bivši operativac Sadama Huseina, inače, državljanin Irana. Prema njegovim riječima, objavljenima u Christian Science Monitoru, jedan plan je uključivao ukrcavanje pola tone eksploziva u najmanje jedan trgovački brod koji bi plovio pod iranskom zastavom. Posada napadača samoubojica potom bi aktivirala eksploziv u blizini američkog ratnog broda u Perzijskom zaljevu. Huseinov operativac koji je, kako kaže, kroz Iran krijumčario iračko oružje namijenjeno al-Qaidi, rekao je da je za tu akciju bilo pripremljeno 16 milijuna dolara, ali da ona nikada nije realizirana. Primjetno je, međutim, da neki dijelovi tog plana podsjećaju na način na koji je napadnut američki razarač Cole u Jemenu. Irak je, navodno, pripremao još osam akcija, ali njihov je status nepoznat.

Washington Post u svojoj analizi politike predsjednika Busha nakon 11. rujna ocjenjuje da se njegova doktrina u borbi protiv terorizma počinje polako zamagljivati događanjima na Srednjem istoku. Post, naime, podsjeća da je predsjednik Bush u svom govoru Kongresu 20. rujna prošle godine poručio svakoj zemlji i području svijeta da mora donijeti odluku – ili ste s nama ili s teroristima. Ograničenja takve doktrine dolaze do izražaja oko klasifikacije palestinskog čelnika Jasera Arafata. Tvrdolinijaši u Washingtonu kažu da Bush treba proglasiti Arafata teroristom, dok drugi kažu da slučaj Arafat pokazuje veliku manjkavost Bushove doktrine, a ta je da ignorira veliko sivo područje onih koji nisu ni prijatelji, ali ni neprijatelji Sjedinjenih Država.

New York Times se osvrće na ekološke inicijativa državne administracije predsjednika Busha na Floridi koji time, kako tvrde politički analitičari, pokušava pridobiti dodatne glasove za svoga brata Jebba, guvernera Floride u nadolazećim izborima. Podržavajući inicijativu Nacionalne uprave za nacionalne parkove da se ograniči ulazak plovilima i raznim vozilima u područje močvara Everglades predsjednik Bush je oduševio floridske aktiviste za zaštitu okoliša, primjećuje autor članka u New York Timesu. Prethodno, međutim, američka administracija razljutila je ekologe i mnoge rangere koji čuvaju Nacionalni park Yellowstone jer nije podržala plan da se zabrani vožnja motornih saonica kroz park. Američka vlada također je najavila da će se prestati s traganjem za naftom u zapadnom dijelu Floride dok se istodobno zalaže za eksploataciju nafte u zaštićenim prostranstvima Aljaske. Glasovi “zelenih” birača, ističe se u New York Timesu, mogli bi biti veoma važni u izborima na Floridi koja je – prisjetimo li se predsjedničkih izbora – prilično ravnopravno podijeljena između republikanaca i demokrata. Međutim, u američkom ministarstvu za zaštitu okoliša odbacuju sugestije da se iza ekološke politike na Floridi krije politika. “To je ono što žele tamošnji stanovnici”, komentirao je glasnogovornik ministarstva za zaštitu okoliša.

XS
SM
MD
LG