Linkovi

Bush: Uskrs i Pasha, blagdani koji predstavljaju najdublje nade čovječanstva (31/3/02) - 2002-03-30


Predsjednik George Bush se u svojem tjednom obraćanju naciji putem radija osvrnuo na značenje dolazećeg blagdana Uskrsa, kao i židovskog blagdana Pashe. Predsjednik je govorio o važnosti vjere u oporavku od napada od 11. rujna.

Gotovo sedam mjeseci nakon terorističkih napada – kazao je predsjednik Bush – još se svakodnevno osjećaju šok i bol tog dana. "Za mnoge, bol i osjećaj gubitka neće nikada potpuno proći. Naše su misli, u ovo doba blagdana, s tim ljudima" – rekao je predsjednik.

Prema njegovim riječima, ovi blagdanski dani doba su radosti i preporoda za kršćane i židove, sveti dani, koji – kako je rekao – "predstavljaju najdublje nade čovječanstva, oslanjanje na Stvoritelja, koje dijele mnoge tradicije".

"Amerikanci prakticiraju mnoge vjere – u crkvama, sinagogama, džamijama. Mnogi dobri ljudi uopće ne prakticiraju niti jednu vjeru. Za one koji slave Uskrs i Pesah, vjera donosi pouzdanje da neuspjeh nikada nije konačan, da je patnja privremena i da će zemaljske boli biti pobijeđene. Možemo biti sigurni da niti zlo, koje je možda prisutno i jako, neće pobijediti" – rekao je predsjednik, dodajući da su "pravda i okrutnost uvijek bile u sukobu i da Bog tu nije neutralan".

"11. rujna našoj je zemlji naneseno teško zlo. Amerika i civilizirani svijet sada su udruženi u velikoj borbi protiv neprijatelja, koji ne poštuje život nevinih. U ovom ratu, pred nama su ozbiljni izazovi i opasnosti. Ne možemo predvidjeti svaki zaokret, no u ove blagdanske dane, sigurni smo da povijest ima moralnu potku" – rekao je predsjednik, koji Uskrs provodi sa svojom suprugom na njihovom ranču u Texasu.

XS
SM
MD
LG