Linkovi

Bush: Nasilje neće zaustaviti američke mirovne napore (30/3/02) - 2002-03-30


Predsjednik Bush izjavio je da nasilje na Srednjem istoku neće zaustaviti američke napore na uspostavljanju mira u regiji. Kako izvješćuje Scott Stearns, predsjednik je poručio arapskim saveznicima da će američki izaslanik Anthony Zinni ostati na Srednjem istoku i nastaviti raditi na uspostavljanju prekida vatre.

Predsjednik Bush je u telefonskim razgovorima kazao čelnicima Jordana, Egipta i Saudijske Arabije da će general Zinija zadržati u regiji, jer je odlučan obnoviti mirovni proces.

Glasnogovornik Bijele kuće Gordon Johndroe kazao je da je predsjednik Bush razgovarao i sa španjolskim čelnikom i glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom.

Prema riječima egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, on i predsjednik Bush složili su se da se Izrael treba povući s teritorija pod palestinskom kontrolom. Gospodin Mubarak izjavio je za egipatsku televiziju da je pozvao predsjednika Busha da intervenira kako bi Izrael prekinuo opsadu sjedišta gospodina Arafata u Ramali.

Predsjednik Bush također je razgovarao s glavnim tajnikom UN-a Kofijem Annanom, nakon što je Vijeće sigurnosti usvojilo rezoluciju u kojoj poziva Izrael da povuče svoje snage iz palestinskih gradova, te objema stranama upućuje poziv da odmah poduzmu korake u smjeru postizanja prekida vatre. Sjedinjene Države glasale su za rezoluciju, koja je usvojena jednoglasno.

Sirija se suzdržala od glasanja, uz objašnjenje da taj dokument nije sročen dovoljno oštro protiv Izraela.

Izrael je kritizirao rezoluciju, uz ocjenu da je “Vijeće sigurnosti dalo nagradu palestinskim teroristima”.

XS
SM
MD
LG